ישוב מעורב

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 26/04/02 06:09 יד באייר התשסב

שאלה

האם לדעת הרב צריך לגור בישוב מעורב (דתיים וחילונים יחד)? מה היתרונות? מה החסרונות?

תשובה

ב"ה

הדס ברכה ושלום,

כשבאים לבחור מקום מגורים יש "סייעתא דשמיא" מיוחדת, מפני שמקום מגוריו של האדם זהו בית גידולו ובית התפתחותו מבחינה גשמית ורוחנית כאחד. ולכן אמרו חז"ל "חן מקום על יושביו" כלומר כל אדם בוחר את מקומו באופן אישי בבחינת מצא חן בעיני. אותה "סייעתא דשמיא" היא אותה אינטואיציה אישית שלפעמים אין לה הסבר הגיוני למה בחרתי לגור בישוב מעורב.

לשם קבלת החלטה בנושא כזה יש לערוך רשימה אישית של יתרונות וחסרונות, ומה שמתאים לזוג אחד לא מתאים לזוג אחר.

המשנה בפרקי אבות פרק ו' משנה ט' אומרת:
"אמר רבי יוסי בן קיסמא פעם אחת הייתי מהלך בדרך ופגע בי אדם אחד ונתן לי שלום והחזרתי לו שלום אמר לי רבי מאיזה מקום אתה אמרתי לו מעיר גדולה של חכמים ושל סופרים אני אמר לי רבי רצונך שתדור עמנו במקומנו ואני אתן לך אלף אלפים דינרי זהב ואבנים טובות ומרגליות אמרתי לו בני אם אתה נותן לי כל כסף וזהב ואבנים טובות ומרגליות שבעולם איני דר אלא במקום תורה לפי שבשעת פטירתו של אדם אין מלוין לו לאדם לא כסף ולא זהב ולא אבנים טובות ומרגליות אלא תורה ומעשים טובים בלבד שנאמר (משלי ו) בהתהלכך תנחה אותך בשכבך תשמור עליך והקיצות היא תשיחך בהתהלכך תנחה אותך בעולם הזה בשכבך תשמור עליך בקבר והקיצות היא תשיחך לעולם הבא וכן כתוב בספר תהילים על ידי דוד מלך ישראל (תהלים קי"ט) טוב לי תורת פיך מאלפי זהב וכסף ואומר (חגי ב') לי הכסף ולי הזהב אמר ה' צבאות"

"אינו דר אלא במקום תורה" – משמעותו שמקום מגוריו של האדם יוכל לקרב אותו לקב"ה טוב יותר הן בדיני בין אדם לחברו – עזרה הדדית, קירוב לבבות, דוגמא אישית וכו', והן בדיני בין אדם למקום – חינוך דתי, בית כנסת פעיל לתפילה בציבור וכו'.

על כן, הפרמטר היחיד בבחירת מקום מגורים צריך להיות מה מקרב אותנו כמשפחה לעבודת ה' בצורה הטובה ביותר.

בהצלחה!!!
עוזיאל