יצחק אבינו

חדשות כיפה הרב יהושע ויצמן 21/11/01 04:54 ו בכסלו התשסב

שאלה

למה על יצחק אבינו מדובר בתורה רק מעט יחסית לאברהם ויעקב?

תשובה

יצחק אבינו מידתו היא גבורה - 'איזהו גיבור הכובש את יצרו' (גם מלשון יצירה). יצחק אבינו פועל בתוך המציאות ואינו מחדש דברים, ממשיך את אברהם אבינו: "... אברהם הוליד את יצחק", "וכל הבארות אשר חפרו בימי אברהם... ויקרא להן שמות בשמות אשר קרא להן אביו". וכן כאשר הוא אומר על רבקה "אחותי היא" כאברהם אביו ועוד...
לכן דיברה התורה על יצחק בקיצור. זו מידתו של יצחק ודרכו בעולם. אף על פי כן, אין בכך לגרוע מדמותו.
ונבאר: 'אברהם קראו הר, יצחק קראו שדה'. חז"ל אומרים שאברהם קרא לה' - הר ויצחק קרא לו - שדה.
משמעות הדברים - אברהם במידתו - "כבש את ההר" וחידש את מושג האמונה בעולם. תפקידו של יצחק היה לקבע את האמונה הנ"ל במציאות, להפוך את הזרע שזרע אברהם לעץ. לפעמים עבודה זו קשה יותר מעבודת המחדש (המטפס) עצמה.
וכמו שאמרו חז"ל על הפסוק "מי יעלה בהר ה'" - זה אברהם "ומי יקום במקום קדשו" - זה יצחק. האחיזה בהר קשה לא פחות מכיבושו.
דוגמא לכך ניתן לראות בימינו עד כמה קשה האחיזה בארץ ישראל אולי לא פחות מכיבושה בדורות הקודמים.

התשובה ניתנה על ידי צוות שו"ת.