יסורים מכפרים

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 08/08/13 14:15 ב באלול התשעג

שאלה

דבר ידוע הוא שיסורים שאדם עובר יכולים לכפר על חטאיו.

שאלתי, האם אדם שרוצה לכפר על חטאיו יכול להביא על עצמו בכוונה תחילה יסורים? ואם כן-אילו סוגי יסורים?

וכן האם אדם שעובר יסורים יכול להקל ראש במצוות מסוימות ולהגיד "הרי בין כה היסורים שאני עובר עשויים לכפר על החטאים שלי".

תשובה

שלום וברכה,

א. ישנה ספרות העוסקת בהתאמת ייסורים לחטאים על מנת לכפר עליהן. היו תקופות בהן היו מתייסרים בקור של השלג וכדו'. כיום, ניתן להציע כפרה לחטא המביאה לעולם טוב ותיקון. לאמור, ניתן לצאת צדקה או לקבל עצמך לעזור לזולת בצורה כזו או אחרת. כמו כן, ניתן לקבל על עצמך להתחזק בתחום החטא וללמוד את ההלכות העוסקות בתחום הספציפי.

ב. מפורסמת המימרא 'האומר אחטא ואשוב אין מספיקין בידו'. כלומר, אמנם יש בכוחה של התשובה לכפר על כל עבירה שבעולם אך לא ניתן להשתמש בה לכתחילה בכדי לעשות עבירות. מי שעושה חטא בידיעה שניתן לכפר על כך, טועה והוא לא יצליח לכפר על העבירה הזו.

לסיכום, אמנם ידוע שייסורים מהווים כפרה וניקוי על עבירות שעשינו אולם לכתחילה בכדי לכפר על עבירות כדאי לפעול באופן חיובי לתיקון עצמי והזולת.

בברכה,
אביאל