יחף בביתו

חדשות כיפה הרב חיים רטיג 21/08/13 17:00 טו באלול התשעג

שאלה

שלום כבוד הרב,

הרמ"א כותב שאסור ללכת יחף.

האם הלכה זו נוגעת גם בביתו של האדם?

תודה רבה!

תשובה

שלום רב,
הרמ"א בסימן ב' כתב לא ילך יחף, זהו סימן העוסק בהלכות צניעות בלבוש ומשמע שהבעיה היא צניעות. ניתן לומר שטעם נוסף הוא שהליכה יחף היא דרך ביזוי ואין היא מכבדת את ההולך יחף. יש שרצו לומר כי הליכה יחף מחוץ לעיר אפשרית. הרמ"א עצמו בהלכות שבת סין ש"ח מביא סייג שגם במקומות הנוהגים לילך יחפים בשבת יקפידו לנעול, משמע ממנו שני דברים א. שהוא סובר שיחף אין זה דרך כבוד ב. שיש מקומות שנהגו להיות יחפים וזה בסדר.
מכאן הסיקו אחרונים ובעקבותיהם המשנה ברורה שהכל תלוי במנהג ואין זה דין גמור, וכך כתב הגר"מ פיינשטיין אג"מ יור"ד ג' ס"ח. שזו מידת חסידות.
לכן, ניתן ללכת במקומות שמקובל להיות יחף כגון בחוף הים ואפילו בבית ששם נהגו לילך יחפים ואין כאן בעיית צניעות או ביזוי ומותר.

בברכת התורה,
חיים רטיג, ישיבת ההסדר בינות רעננה.