יחס לגויים.

חדשות כיפה הרב חגי לונדין 19/04/13 17:17 ט באייר התשעג

שאלה

שלום,

1. כיצד ניתן להבין מבחינה מוסרית את האיסור לתת לגוי טיפול רפואי בשבת? (ועוד איסורים כגון אלה).

2. כיצד ניתן להבין מבחינה מוסרית את האיסור לתת לגוי מתנה? אם אני חבר של גוי, והוא אדם טוב וכו' למה לא? למה הניכור הזה? וזה לא עוזר לי שמותר אם אני חבר שלו כי אז הוא יחזיר לי אח"כ וזה בסדר.... זה עדיין לא עונה על האקט ההרגשתי/מוסרי! אני לא נותן ע"מ לקבל בחזרה! אני נותן כי הוא אדם טוב ומגיע לו!!

3. מה פרטי האיסור לשבח גוי? בבקשה לפרט מתי מותר ומתי אסור.

4. לגבי שבח גוי - מה אעשה שהוא מוצלח? רק על יהודי אפשר לומר שהוא מוצלח? - - שוב, כיצד הדבר יתכן מבחינת המוסר האנושי?.

תודה, ואשמח להסבר אמיתי ומניח את הדעת.

תשובה

שלום וברכה

למיטב ידיעתי רוב הפוסקים (האגרות משה, הרב אויערבך) טוענים שהגדרים שציינת בשאלה (אי טיפול רפואי בשבת, נתינת מתנה ואיסור שבח) אינם נוהגים כיום. במקור הם נאמרו כנגד גוים עובדי עבודה זרה שהיה צורך נמרץ להיבדל ולהילחם מולם בכל דרך אפשרית. כיום, שהתרבות האנושית מצויה במקום אחר, המצב שונה (ובנוסף לכך יש גם היתר מצד המושג 'משום איבה' היינו שזה יגרור יחס עוין חזרה).

בברכה חגי