יומולדת ביהדות

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 30/04/14 18:42 ל בניסן התשעד

שאלה

בס"ד

שלום וברכה הרב

אשמח לדעת מהם מנהגי יומולדת, ומהם מקורותיו ?

תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום רב.

אכתוב לך מקורות ליומלדת ביהדות, חלק מהמקורות מופיעים בספר "יום שאדם נולד בו"- ימי הולדת במסורת ישראל (מאת הרב יעקב וינברג ומוטי זפט הי"ו. הוצאת כתר הזהב התשס"ה).

• "[לא במהרה אדם נופל ביום גינוסיא (הולדת) שלו" ](ירושלמי ר"ה ג´,ח´, וראה קרבן העדה שם שכתב: לא במהרה אדם ניזוק ביום מולדתו, שאז המזל השולט ביום ההוא עוזר לו), ועל פי זה פסק בשו"ת הלל אומר בסימן קלט´: ["נמצא שיום זה מסוגל לבטל ממנו כל גזירות רעות, והוא יום מזל והצלחה".]

• מקור קדום ליומולדת הוא מדרש שכל טוב (לבראשית מ´,כ, וראה בתורה שלימה שם): ["רוב בני אדם מחבבין אותו היום שנולדו בו ושמחים בו, ועושים בו משתה".]

• [מרן הבן איש חי זיע"א נהג לחגוג את היומולדת שלו ](ראה בא"ח הלכות שנה א´ פרשת ראה אות יז´, וזו לשונו הקדושה: "יש נוהגים לעשות בכל שנה את יום הלידה ליום טוב, וסימן יפה הוא, וכן נוהגים בביתנו", ועיין בהערות והארות של הגאון הרב מאיר מאזוז שליט"א על הבא"ח הנ"ל), וכן נהגו אדמור"י רוזין (מנהגי מהרי´ו סוליצא, נדפסו באור ישע הערה תתרס´).

• [יום שאדם נולד בו- מזלו גובר ביום זה ](בן יהוידע ברכות כח. ד"ה ההוא, החיד"א בחומת אנ"ך לקהלת אות יא´ עה"פ עת ללדת, רסיסי לילה בקונטרס דברי חלומות אות ב´).

• [יש הנוהגים לחגוג את הברית שלהם ] (עיין בבא"ח הנ"ל, וכן נהג החת"ס (עיין בתורת משה לפרשת וירא עה"פ ביום הגמל..), וראה ביביע אומר ח"ו או"ח סימן כט´ אות ד´).

• [יומולדת הוא יום ראש השנה של האדם] (חת"ס הנדפס בגליון השו"ע או"ח סימן תקסח´ (דפוס לעמבערג),וראה באריכות בקונטרס תולדות יוסף על התורה להרב אפרים הלוי מקאליש סעיף לט´).

• [יום זה מסוגל לשאול דבר מאת ה´, וימלא משאלותיו] (בשם הרב יחיאל יעקב מקאזניץ, הובא בספר מליצי אש עמ´ נד´).

• [נהגו לברך את בעל היומולדת בברכת מזל טוב ](צוואת התפארת ישראל אות ו´), ויש כאלה פוסקים שאמרו שביום זה יש לברך שהחיינו (עיין בשו"ת גנזי יוסף סימן ד´).

• [עושים סעודה ביום זה במקהלות ידידים ואוהבים, והם מברכים אותו ](ספר דברי יחזקאל שרגא, לאדמו"ר מסטרופקוב-צאנז - פרשת ויקהל).

• [יומולדת הוא יום של חשבון נפש ](מה אשיב ל-ה´, הרב ניסים דיין עמ´ צג´, וכ"כ בעל האורחות דוד (רבי דוד מתתיהו מביאלא) עמ´ נט´).

• [נוהגים ביום זה להרבות בצדקה ](צדקה לחיים לרח"ף זיע"א מערכת ה-ע´ סעיף תקנ´ה), ולהוסיף בעבודת ה´ וביראת ה´ (הלל אומר - הרב הלל פוסק- עמ´ פט´, וכ"כ בשו"ת חקל יצחק ל-ר´ יצחק אייזיק הי"ד מספינקא -מאמר ראשון סעיף ג´).

• [הכתב סופר היה נוהג לסיים מסכת ביומולדת] שלו (הקדמת אוהל לאה לכתב סופר עה"ת, וכ"כ בשו"ת כתב סופר יו"ד סימן קמח´).

• [יומולדת הוא יום של תענית ותשובה] (יד משה על התורה (הרב משה כלפון הכהן זיע"א) עמ´ יד´).

• [זהו יום להתבודדות] (יום מלכנו (חב"ד) עמ´ 141, ספר השיחות תשג´ עמ´ 167).

• [זהו יום של קבלות לעתיד ](דרוש דרש עמ´ פה´ ל-ר´ שריה דבליצקי שליט"א)

• [ביום ההולדת בכל שנה ושנה - חוזר ונשנה בו ביום (מעין ודוגמת) עניין הלידה של אותו אדם, ויש ביום זה שמחה כללית ופרטית. השמחה הפרטית- היא שמחה לנולד עצמו , שמחה על עצם מציאותו. השמחה הכללית - היא של עם ישראל - שעוד נשמה הצטרפה אליו, ובכך הגאולה קריבה..] (עיין בספר השיחות תשמ"ח ח"ב עמ´ 398, ומקורו מדברי החיד"א ב-לב דוד פרק כט´, ובשו"ת מהר"י אירגאס (בסוף מבוא פתחים) בסימן ה´, ועיין עוד בכתר שם טוב סימן תא´).

• ישנם מגדולי ישראל ששללו את היומולדת (דברי תורה להאדמו"ר ממונקאטש מהדורה חמישית סימן פח´, האדר"ת בנפש דוד פרשת וישב עמ´ קצה´, שו"ת ערוגות הבושם (לגבי גיל 70) או"ח סימן רטו´, שו"ת קנין תורה בהלכה ח"ג סימן כא´) מטעם טוב לאדם שלא נברא (עירובין יג:)... אולם אין אנו נוהגים כמותם, וידוע הוא שמרן הגאון רבנו חיים פלאג´י זיע"א חיבר ספר שלם (קול החיים) של לימוד בקשות ותפילות בהגיע האדם ליום הולדתו ה-70, וכאשר הגיע מור חמי ע"ה (הרב הגאון ,מעוז ומגדול, מלאך ה´ צבאות , הרב בנימין אביעד זצ"ל) לגיל 70 - עשינו את כל הכתוב ב-קול החיים!!

(ועיין עוד בעניין היומולדת בשו"ת להורות נתן חלק ט´ או"ח סימן ה´, שו"ת מים ההלכה ח"ד סימן מו´, ואברהם זקן (לרבי אברהם פלאג´י) במערכת ה-י´ אות יט´ ,ובעניין מנהגי היומולדת עיין ב-שערי הלכה ומנהג- או"ח חלק ב´ עמ´ שיג´, ועיין עוד בספר אורח צדיקים למקובל האלוקי הרב סלמאן מוצפי זיע"א שכתב את סדר יום ההולדת.)

[האימרה העממית אומרת ש- יום הולדתו של האדם הוא יום שבו בורא עולם החליט שהעולם לא יכול להסתדר בלעדיו...]

יהי רצון שנזכה לחיים טובים ארוכים ומתוקנים, נזכה למלא את שליחותינו בעולם, נזכה למלא את ימינו , ובכך להגשים ולממש את יעודה של נשמתנו, אמן.