יום כיפור והמחללו

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 18/10/02 14:57 יב בחשון התשסג

שאלה

האם העונש לאיסורים ביו"כ פרט לאכילה ושתיה הוא כרת ? ואם לא אז מה דינם ? ומה עם עשה בשוגג ?

תשובה

בס"ד

1- כרת
2- ברמב"ם יד החזקה - הלכות שביתת עשור פרק א - (א) מצות עשה לשבות ממלאכה בעשור לחדש השביעי שנאמר (ויקרא ט"ז ויקרא כ"ג) "שבת שבתון הוא לכם" וכל העושה בו מלאכה ביטל מצות עשה ועבר על לא תעשה שנאמר (במדבר כ"ט) ובעשור וגו' כל מלאכה לא תעשו ומה הוא חייב על עשיית מלאכה ביום זה אם עשה ברצונו בזדון חייב כרת ואם עשה בשגגה חייב קרבן חטאת קבועה:
3- (ה) וכן למדנו מפי השמועה שאסור לרחוץ בו או לסוך או לנעול את הסנדל או לבעול ומצוה לשבות מכל אלו כדרך ששובת מאכילה ושתייה שנאמר שבת שבתון שבת לענין אכילה ושבתון לענינים אלו ואין חייבין כרת או קרבן אלא על אכילה ושתייה בלבד אבל אם רחץ או סך או נעל או בעל מכין אותו מכת מרדות:
4- ובפרק ב שם "האוכל ,,,,הרי זה חייב כרת משום אוכל ביום הכפורים: אכל או שתה פחות משיעור זה - אינו חייב כרת אע"פ שהוא אסור מן התורה בחצי שיעור אין חייבין כרת אלא על כשיעור והאוכל או השותה חצי שיעור מכין אותו מכת מרדות"