יום כיפור - והיה אם

חדשות כיפה הרב אורי ליפשיץ 13/09/11 13:58 יד באלול התשעא

שאלה

שלום הרב,

מספר שאלות לגבי יום כיפורים

היה ואדם נאלץ להתרחץ ביום כיפור - לדוגמה אם יש לכלוך - האם צריך לעשות זאת איבר איבר או כל הגוף יחד, במים חמים או במים קרים?

היה ואדם נאלץ לאכול ביום כיפור - לדוגמה חולה שיש בו סכנה - האם צריך לאכול את המינימום לחם ומים או יכול לעשות סעודה רצינית בשר ומרק וכולי.

אשמח להבין את הטעם לתשובה - במידה והתשובה היא להצטמצם האם צווינו לסבול ביום כיפורים?

תשובה

שבוע טוב

יום הכיפורים איננו יום של סבל, והמדרש לומד מכאן שאין צורך לשבת בשמש ולהתחמם לחינם, כמו גם לשבת בקור ולהצטנן.

החובה היא לענות את הנפש - והתורה מנמקת זאת בפסוק 'כי ביום הזה יכפר עליכם'.
מכיוון שמדובר ביום של כפרה, הרי שהאדם נדרש לנקות את עצמו, ובמובנים רבים להשהות את מעשיו האנושיים (מלאכה ותענוג גם יחד), ולחזור לנקודת הראשית והשורש.

רחיצה שאינה לתענוג מותרת, ולכן אם יש אבר שהתלכלך (באופן שאי אפשר לחכות עם זה עד צאת היום), אפשר לרחוץ אותו. יתירה מזו - אם אדם מזיע אפשר גם לרחוץ את המקום המיוזע, אך זאת רק אם מדובר בהזעה שמפריעה מאוד ואי אפשר להמתין עימה עד צאת היום.
תחושתי האישית היא (למרות שהדברים מופיעים הלכה למעשה במשנה ברורה), שעדיף מאוד להימנע, ולהשתדל לשמור על קדושת היום ועל הלכותיו (למעט אם ממש אין ברירה, וכל אחד יודע בעצמו מהי 'ברירה').

כל טוב

אורי