טעמי המצוות

חדשות כיפה הרב אלעזר אהרנסון 24/04/05 08:58 טו בניסן התשסה

שאלה

האם לכל מצווה קיים טעם שניתן להבינו בשכלנו?

האם רצוי לקיים את המצווה מתוך הבנה או שאולי דוקא מתוך התבטלות לרצון ה'?

אודה לך אם תוכל לכתוב את התשובה בשפה פשוטה ולא בשפה יותר עשירה כדי שאני הבין את התשובה יותר טוב.

תודה!

תשובה

לכל המצוות ישנם אינסוף טעמים וסיבות, שלא את כולם אנחנו מבינים. ניתן לומר שאין מצווה שאנחנו מבינים את טעמה במלואו, שכן רצון ה' הוא אינסופי ואין לנו יכולת להבין לגמרי את רצונו אפילו במצווה אחת.
יחד עם זאת, כמעט לכל המצוות יש סיבה שאנחנו מבינים, גם אם זו לא כל הסיבה או הסיבה היחידה.
קיימות מעט מצוות שהן בכלל החוקים, גזירותיו של הקב"ה שאין לנו בהן שום הבנה.
את החוקים יש לקיים כמובן מתוך התבטלות לרצון ה'.
בשאר המצוות שני הדברים חשובים: מצד אחד להתבטל לרצון ה' ולקיים את המצוות בגלל הציווי האלוקי, ומצד שני לנסות ולהבין כמה שיותר את משמעות המצווה עבורי ועבור העולם הסובב אותי.
במיוחד מצוות שבין אדם לחבירו יש לקיים מתוך הזדהות ולא רק מתוך שהקב"ה ציווה אותנו לקיימן. אלו הן מצוות שהן בבחינת 'דרך ארץ שקדמה לתורה', ועלינו לחוש גם את אהבת הבריות שמתפרצת מתוכנו בצורה טבעית, ולא רק את ההגדרה של המצווה כחיוב משמים.
בברכה וכל טוב!