טלטול בשבת בחו"ל

חדשות כיפה רבני מעייני הישועה 18/03/14 23:20 טז באדר ב'

שאלה

אני מתעתדת להיות בחו"ל בעוד שבוע במקום עם שלג.

אני נוהגת ללכת בעזרת "מקלות נורדיים" בשלג כדי למנוע נפילות. יש לי זוג מקלות שמתחברים לידיים בעזרת כפפה מיוחדת, כך שגם אם לא אחזיק בהם יהיו מחוברים לגופי כל משך ההליכה.

אני צריכה ללכת כ-2.5 ק"מ לסעודת שבת.

האם מותר ללכת עם מקלות אלו בשבת?

תשובה

שלום,

על פי שו"ע אורח חיים סימן שא, לומדים שהעיקרון הוא שאם המקל נחשב אמצעי חיוני להליכה, כגון מקל הליכה של עיוור או אדם מבוגר שאיננו מסוגל ללכת ללא המקל, אזי המקל איננו משא אלא כעין המשך של נעלו.
אולם אם ניתן ללכת ללא המקל, אלא שהדבר קשה יותר, אז המקל נחשב כמשא ואסור לצאת איתו מתחום העירוב.

במקרה שלך, כיוון שניתן ללכת בשלג ללא מקלות אלה, אלא שקשה יותר, לא ניתן ללכת איתם במקום שאין עירוב חצרות. אולי אם מדובר במקום עם שלג גבוה ואינך מסוגלת לחלוטין להתקדם ללא מקלות אלה, דינך כזקנה, אך אם זה רק נועד להקל על ההליכה, ואיננו ממש חיוני, זה כמשא ואסור.
קשירת המקלות לגופך לא עוזרת במקרה זה, בדיוק כמו שאסור ללכת עם תיק שקשור לגופך. השאלה היא האם זה משא או חלק מבגדייך או נעלייך.

כל טוב.