שאל את הרב

חלב עכו''ם

חדשות כיפה הרב משה כ''ץ 03/01/03 01:13 כט בטבת התשסג

שאלה

מה הגין לגבי חלב עכו"ם ולגבי אבקת חלב עכו"ם לפי כל הפוסקים?

ומה פוסק הרב עובדיה יוסף בעניין?

תשובה

לאלחנן שלום וברכה

רציתי לענות תשובה שלימה לגבי כל מוצרי ההחלב. אמי מקווה שזה עונה על השאלה.


חלב ומוצריו מתחלקים לשלושה נושאים שונים עם חילוקי דינים ביניהם.
1. חלב נוכרי – הינו חלב שנחלב ע"י גוי בלא פיקוח ישראל. במקרה זה אנו חוששים שהגוי יכניס לחלב הפרה/עז/כבש חלב מבהמה טמאה שאסור לאוכלו מן התורה. בעיה זו אפשר לפתור ע"י השגחה בשעת החליבה ואז החלב כבר אינו נחשב חלב נוכרי אלא חלב ישראל.
חלק מן הפוסקים האחרונים סוברים שהפיקוח הזה יכול להיעשות גם בדרך אחרת, ולכן לדעתם אם יש פיקוח ממשלתי (אפילו במדינה של גויים), כגון משרד הבריאות, האוסר להכניס מין חלב אחר לתוך חלב הפרה – הרי זה מספיק להכשיר את החלב, וחלב זה נקרא חלב חו"ל או חלב סתם.

2. חמאה – כלל בידינו שחלב של בהמה טמאה אינו מתגבן, ולכן מעיקר הדין חמאת גויים מותרת כיון שלא יתכן שהיא נעשתה מחלב טמא, כי אם כן הוא לא היה מתגבן.
השו"ע פוסק ש"אין מוחין לאנשי מקום שנוהגים בו היתר", ובימינו אנו ודאי אין להתיר סתם חמאת עכו"ם, כיוון שכיום מערבבים בה הרבה סוגי מרכיבים אחרים שחלקם מן החי או לא כשרים מסיבה אחרת, לכן חמאת עכו"ם מותרת רק אם יש הכשר מוסמך.

3. גבינה – למרות שאמרנו שחלב טמא אינו מתגבן ולכן גבינת עכו"ם לכאורה צריכה להיות מותרת, בכל אופן חז"ל גזרו על גבינת עכו"ם ואסרוה. הסיבה לכך היא שהגויים "מעמידים" (מגבנים) את הגבינה ע"י תוספת חומר מקריש העשוי מבהמה נבלה. זוהי גזירה גורפת שאפילו אם אנו יודעים שכל החומרים כשרים, הגבינה אסורה. הדרך היחידה להתיר גבינה היא ע"י כך שתיעשה בבעלות יהודית או ע"י יהודי, ויש מתירים כאשר יהודי משגיח על עשיית הגבינה למרות שהגבינה בבעלות גויים.

למעשה:
1. לכל מוצר ספציפי צריך לדון לגופו.
2. תנובה מאשרת רכיבים על בסיס חלב/אבקת חלב עכו"ם למוצרים בכשרות רגילה. בכשרות מהדרין של תנובה אין שימוש במרכיבים כאלו. אפשר לעיין באריכות באתר של תנובה.
3. כשרות ה- OU של אמריקה משתמשת בחלב עכו"ם (ע"פ ההיתר שהזכרנו) במוצריה.
,
לגמי הרב עובדיה-- אני לא יודע מה דעתו בנידון.

כתבות נוספות