חינוך קטן - ממתי?

חדשות כיפה הרב יהושע ויצמן 23/01/02 08:53 י בשבט התשסב

שאלה

שלום לכבוד הרב.

אני ובן זוגי רוצים להתחיל לחנך את ילדינו בן השנתיים והבת, בת השנה, לפי ההלכה היהודית (אנו כמובן דתיים).

השאלה היא מתי בדיוק לשמור עם הילד על בשר/חלב, נטילת ידים, ברכות, קריאת שמע וכו'.

יש לציין שהוא לומד בפעוטון דתי ויש לו מושג לגבי ברכות, אך איננו מקפידים מספיק איתו עדיין בנושא.

האם יש חיוב גם מדאורייתא לגבי קטין?

תשובה

סליחה על העיכוב בתשובה.

קטן פטור מן המצוות מן התורה, אבל חכמים קבעו מצות חינוך. קיים דיון בין החכמים אם מצות חינוך היא על הילד שחייבוהו חכמים במצוות או על האב המחויב לחנכו.
לכל מצוה יש את הזמן הראוי לחינוך הקטן. הצד השוה שבכל הזמנים הוא שהקטן מבין ענינה העיקרי של המצוה. על כן יש אומרים שכל מה שנוגע לנושא ה'זמן' אין דין חינוך נוהג בו כיון שקטנים אינם מודעים למושג הזמן ולכן לא קיים שיעור למרחק בין בשר לחלב בקטן ודי בהרחקה כל שהיא.
החשוב מכל שכל מחשבותיכם תהיינה על הילדים ולא להרגילם במצוות כדי להתגאות עם הילדים ולהראות הצלחתכם לפני כל, ואין זה דבר פשוט כלל.