חילוני שנוסע בשבת - ואני מצטרפת אליו במוצ"ש

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 13/10/16 16:42 יא בתשרי התשעז

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני מתנדבת דרך עמותה וחונכת ילדה עם צרכים מיוחדים. חלק מפעילויות העמותה הוא קיום שבתות יחד - אני והחניכה וכן חניכים וחונכים נוספים. החניכה שלי לא באה ממשפחה דתית, ומשיחה עם החונכת הקודמת שלה גיליתי כי לקראת סוף השבת, הוריה נוסעים באוטו בשבת עצמה כדי להחזיר אותה ואת החונכת שלה הביתה (אין לי אפשרות אחרת לחזור הביתה ואני חוששת ולא רוצה להסתמך על טרמפים), לכן עלתה לי השאלה - האם מותר לי בכלל לחזור איתם? אמנם הנסיעה חזור היא במוצ"ש, אבל בשביל שהם יגיעו להחזיר אותנו - הם מחללים שבת. מהרושם שקיבלתי מהם, אני יודעת שלא תהיה לי השפעה להשפיע על שמירת השבת שלהם בנושא הזה.

מה לעשות?

תשובה

לשואלת שלום
הצעתי לך היא להאריך (במידת האפשר) את הפעילות למוצאי השבת. לדוגמא אם שבת יוצאת בשעה 17:30, והנסיעה שלהם אורכת כחצי שעה, אמרי להורים שאתן מסיימות בשעה 18:00, וכך הם יצאו לאחר צאת השבת מבלי שהעלית בפניהם את הנושא.
במידה ואין הדבר אפשרי, מותר לך לנסוע איתם, ושהסידור הזה לא יהיה קבוע.
(מקורות: שולחן ערוך אורח חיים שיח, א | באור הלכה שיח, 'אחת' | שו"ת הר צבי אורח חיים קפ)