חיבוק ונשיקה בדור הקודם

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 17/09/02 22:35 יא בתשרי התשסג

שאלה

בביתי התחנכנו על האמרה "דרך ארץ קדמה לתורה", מקובל אצלינו, לא זו בלבד שלתת יד, אלא אף להתחבק ולהתנשק עם בנות משפחה. האם כל המנהגים הנ"ל היו פסולים מיסודם בכל הדורות?!

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום .
אכן אתה צודק!! דרך ארץ קדמה לתורה!
וזו הסיבה שהתורה מתחילה מבראשית מאמונה ומדרך ארץ.

מתוך עיון שעיינתי במסכת "דרך ארץ" בתלמוד ראיתי עד כמה היהדות מקפידה על הלכות דרך ארץ!!
ראיתי גם בספר שמירת הלשון עד כמה צריך להזהר ולא לדבר לשון הרע ורכילות (זה מאוד קשה...)

אולם השם שנתן לנו את ההלכות האלה של דרך ארץ אמר לנו שאסור!! להתחבק ולהתנשק עם בנות משפחה מדרגה שניה !!
זה לא יפה ,
זה לא נאה,
זה לא מכובד,
להתחבק ולהתנשק עם כל אחת אפילו שהיא קרובת משפחה.
ואם במשפחות מסויימות זה היה מקובל אז צריך בדרך ארץ!! להמנע מכך .
העובדה שזה היה מקובל במשפרות מסויימות נבעה כתוצאה מהשפעת הגלות והתארבות הגויית שסבבה אותנו בנכר.

דע לך כי אחת הסיבות שקוראים בתורה ביום הכיפורים בפרשת אחרי מות ששם מוזכר כל ענייני עריות,זה בכדי להזהיר ולעורר על העניין הזה ולקבל תיקוןלשנה חדשה.

בברכה,

עוזיאל