חוסר אחריות

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 08/11/06 19:40 יז בחשון התשסז

שאלה

בס"ד

שלום וברכה כבוד הרב,

ידוע הוא שכאשר אין האדם יכול לקחת אחריות על דבר מסויים מכל סיבה שהיא, מוטב לא להכנס כלל לאותו תחום,

אם-כן מדוע ישנו חיוב להתחתן גם אם אדם יודע שאינו יכול להקים משפחה ולדאוג לה מכל הבחינות שמופיעות בכתובה?

נ.ב: האם יש מקום להתיר רווקות במקרים מסוימים.

בתודה מראש,

שמואל.

תשובה

החיוב להתחתן מראה שהתורה יצאה מנקודת הנחה שאפשר לדרוש מכל אדם אחריות של הקמת משפחה עם כל מה שקשור בה, כפי שאכן מופיע בכתובה.
אמנם קיימים אנשים מיוחדים שההלכה מכירה בחוסר האפשרות שלהם לקחת אחריות זו. ההלכה מגדירה אנשים אלה כשוטים. בית הדין הוא המוסמך לקבוע אם אדם נמצא בגדר של שוטה שאין בכוחו לקבל אחריות. רוב מכריע של האנושות הינם אנשים רגילים. לעיתים אדם אינו מעוניין לקחת אחריות והוא מתרץ לעצמו שאינו מסוגל לכך.
קדושת חיי המשפחה היא אחד מן היסודות החשובים בבניין עם ישראל ולכן אין מקום לחפש היתרים שאינם תורמים לא לפרט ולא לכלל, ואף עלולים לפגום.