חגים- מועדים

חדשות כיפה הרב אלעזר אהרנסון 28/03/05 00:49 יז באדר ב'

שאלה

שלום רב!!!

אודה לך מקרב לב על עזרתך ותשובתך:

מהו בעצם ההבדל בין החגים למועדים? מה משמעותה של כל מילה? (שכן למיטב הבנתי, אין להן את אותה המשמעות משום שהן באות כצמד מילים "חגים-ומועדים" וארצה לעמוד היטב על ההבדל במעשי.)

בברכת תודה והמשך שבוע טוב!

תשובה

המילה 'חגים' היא יותר ספציפית ומתייחסת רק לשלשת הרגלים שבהם מקריבים קרבן חגיגה.
משמעות המילה 'מועדים' היא 'זמנים', ולכן מילה זו מתייחסת לכל זמן מיוחד בלוח השנה, כולל כל החגים בלוח השנה ואף כולל צומות כתשעה באב, שעליו למשל נאמר הפסוק "קרא עלי מועד לשבור בחורי".
יש מקפידים לאחל בפורים 'פורים שמח' ולא 'חג שמח', כיוון שעקרונית אין הוא נכלל בהגדרת ה'חגים'. אך כמובן אין איסור לקרוא למועד 'חג'...
למעשה, בכל מועד יש מצוות והנהגות המיוחדות לו. בשלשת הרגלים יש מצווה מיוחדת של שמחה, שאמנם לא תלוייה בקרבן החגיגה אך היא קשורה אליו, כפי שמשמע מהפסוק 'ושמחת בחגך'.
כל טוב, ושנזכה למועדים לשמחה.