זמני היום

חדשות כיפה הרב מיכאל ברום 25/07/18 15:45 יג באב התשעח

שאלה

רציתי לשאול שאלה בענין זמני היום בכדי שאוכל לחשב את סוף זמן ק"ש (לשיטת המג"א) ואת זמן צאת הכוכבים לשיטת ר"ת.

1 איך ניתן לחשב כמה דקות שוות יש בכל שעה זמנית? האם מחשבים מעלות השחר ועד צאת הכוכבים, או מנץ החמה ועד שקיעתה? (ואז להוסיף או להחסיר 72 דקות זמניות מזמנים אלו)

2 איך ניתן לחשב זמן צאת הכוכבים לשיטת הגאונים אליבא דמר"ן – האם אפשר להוסיף 13.5 דקות על השקיעה בכל מקום ובכל זמן, או הדבר תלוי במיקום או בעונה? (ואם כן, היאך ניתן לחשב זמנים אלו?)

תודה רבה

תשובה

שלום רב:

1. מחשבים שעות זמניות מעלות השחר ועד צאת הכוכבים, סכום הדקות שיוצא חלקי 12 שווה לשעה זמנית אחת.

2. בכל מקום ובכל זמן אפשר להוסיף 13.5 דקות והדבר אינו תלוי במקום או בעונה. שבין שהשעה הזמנית ארוכה או קצרה הכוכבים נגלים לאחר 13.5 דקות.