ונבואת משה רבינו עליו השלום אמת.

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 05/11/06 14:55 יד בחשון התשסז

שאלה

כבוד הרב שלום וברכה ושבוע טוב!

אני מאמינה נבואת משה רבינו עליו השלום אמת וייתכן כי התשובה נמצאת אצלי אבל אבקש לחדדה.

איך ניתן להוכיח כי משה אכן כתב את התורה ולא אדם אחר במשך שנות ההיסטוריה?

"ועתה כתבו לכם את השירה הזאת ולמדה את בני ישראל".

אם אפשר בבקשה להבין זאת לאו דווקא מהתורה.

תשובה

איך ניתן להוכיח כי עגנון אכן כתב את "והיה העקוב למישור"?
ואיך ניתן להוכיח כי הרמב"ם הוא שכתב את "מורה נבוכים"?
וכיצד ניתן לברר ששלמה המלך הוא שכתב את שיר השירים?
ממחקרים של הסטוריונים או של ארכיאולוגים? ואז התשובה מוכחת יותר?
כאשר אנו רוצים להשתכנע בנושא כלשהו, באופן טבעי השיכנוע הטוב ביותר הוא להווכח בעצמנו, בדרך כלל על ידי ראיה בלתי אמצעית של הנושא. אם בלתי אפשרי שנראה בעצמנו, כגון דבר שכבר היה, נשאל אנשים מהימנים עלינו שהיו באותו מקום וראו בעצמם את הדבר.
ספר החינוך נותן משל מעניין בהקדמה: נחל, שאלפי אנשים העידו שראו בעיניהם שכל מי ששתה ממימיו מת, וניסו דבר זה אלף פעמים בזמנים שונים ובאנשים מארצות שונות. והנה הגיע חכם ובדק את המים בדיקה מדעית והגיע למסקנה שהמים מצויינים לשתיה. למי נאמין?
אכן, הדרך הטובה ביותר להוכיח שהתורה נכתבה בידי משה רבינו היא התורה בעצמה. התורה ניתנה לעיני מליוני אנשים על ידי משה רבינו. אותם שראו – לא היה להם כל ספק בדבר. ומכאן והלאה עבר הדבר במסורת מדור לדור.
"אני מאמין באמונה שלמה שכל התורה המצויה עתה בידינו היא הנתונה למשה רבינו עליו השלום".