ולא תתורו

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 01/01/03 15:25 כז בטבת התשסג

שאלה

שלום לכב'הרב.

כתוב "לא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עינכם אשר אתם זנים אחרהם"

מה הוא הגדר של האיסור הזה?האם יש כאן איסור גורף לא לפעול רק עפ"י העניים והלב?אם אני בא לסופר וקונה דברים לפי ראות עיניי בלי לבדוק אם זה נצרך אני עובר על ה"לאו"?

תשובה

ב"ה כ"ט טבת תשס"ג

שלום רב!

"לא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם" כולל בתוכו אמירה מידותית-מוסרית שמשמעותה לשלוט על התאוות הטבועות באדם, שהלב והעיניים הם "סרסורי עבירה" כלשון חז"ל. ולכן עיקר האזהרה היא מפני הליכה אחרי תאוות הלב כשהעיניים מסייעות להם בצורה משמעותית להתממש.

אדם המתרשם ממראה עיניים עלול להגיע למצב זה שעיניו יגררו אותו למקום שאינו חפץ להיות בו מבחינה רוחנית, ולכן רצוי תמיד להפעיל את השכל לפני כל פעולה שאדם עושה.

עיקר הפסוק מדבר על לב ועינים המובילים לעבירה "אשר אתם זונים אחריהם".

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת