ה100 שקלים

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 16/07/06 03:15 כ בתמוז התשסו

שאלה

שלום כבוד הרב,

רציתי לשאול שאלה

ביום שישי הלכנו ברחוב ובת דודה שלי ראתה ילד שמצא 100 שקל,ואני חשבתי שאולי זה נפל לי מהכיס ואמרתי להם שילכו לקחת ממנו את ה100 שקל והם הביאו את זה ממנו,עכשיו עשיתי חישובים בבית וראיתי שזה לא ה100 שקל שלי שהמאה שקל שלי נמצא וזה כנראה ה100 שהוא מצא אמור להיות שלו מה אני עושה?אין לי איך להשיב לו את זה אני לא מכירה אותו,אם תוכל לעזור לי ולומר לי מה אני יעשה איתם אני ישמח תתודה שירן.

תשובה

לפי ההלכה יש להבחין בנדון דידן בין ילד שיש לו אב והילד נזון ממנו "סמוך על שולחנו", לבין ילד שאינו נזון מאביו.
א. כיון שבכסף אין סימן המוצא זוכה בו. אם הילד סמוך על שולחן אביו, הדין הוא שאפילו הוא ילד גדול מעל גיל יג' שנה ויום אחד, כל שסמוך על שולחן אביו מציאתו לאביו מתקנת חכמים (שו"ע חו"מ סימן ער ס"ב). נמצא שהדיון הוא בינך לבין אביו.
לכן, אפילו אם נניח שהילד הסכים לתת לך את הכסף וסמך עליך, כיון שאין הכסף שלו שאביו זכה בו, אין לו סמכות לתת זאת לאחרים, ואין נתינתו לך מועילה.
יון שכך נמצא שלקחת בטעות ממון של אחר (האב) ואינך יודעת מי הוא, והדין הוא שיש לתרום סכום זה לצורכי רבים, במקום שיש סבירות שהבעלים על הכסף יהנה ממנו. (שו"ע שסו ס"ב).
ב. אם הילד אינו סמוך על שולחן אביו, הילד עצמו זכה במציאה, ואז הדין תלוי בגיל הילד: שבפחות מגיל שש שנים - זוכה לכל היותר רק מפני דרכי שלום, ולכן אם בדעבד לקחו ממנו אין חיוב להשיב. וביותר מגיל שיש י"א שזוכה לגמרי וי"א רק מפני דרכי שלום. לכן מחמת הספק נראה שלמעשה אין חיוב להשיב לו. אולם אם הוא גדול מעל גיל יג' שנה ויום אחד הוא זוכה מהתורה ויש חיוב להשיב לו.
ג. סופו של דבר בנדון, שלפנינו לא ידוע לך על הילד דבר, וכיון שיש ספק לא ניתן לחייב אותך מעיקר הדין להחזיר, אולם כיון שסבירות גבוהה שיש לו אב שנזון ממנו, כרוב ככל הילדים, לכן ראוי שתעשי בכסף צורכי רבים וכנ"ל.
הרב דרור טוויל