התרת נדרים

חדשות כיפה הרב חיים רטיג 05/10/14 00:55 יא בתשרי התשעה

שאלה

שלום כבוד הרב,

עוד לפני ראש השנה עשיתי התרת נדרים בפני רב ובחדר היו עוד ארבעה אנשים(אני חושב שהם היו התלמידים שלו והעוזר שלו).

ההתרה הייתה לנדרים שזכרתי וגם כאלה שלר זכרתי, ובסוף הרב אמר לי שהנדרים הותרו. סיפרתי על הנדרים שזכרתי, אבל אחרי שיצאתי חשבתי שאולי לא פירטתי מספיק.

האם אני צריך לעשות שוב התרת נדרים?

תודה רבה

תשובה

שלום רב,
ראשית, למה לנדור? יותר טוב שלא תידור משתידור. תקופה ארוכה בכלל לא התירו נדרים ואפילו לא אמרו כל נידרי.
נדר מתירים כאשר יש סיבה ומציאות שאם היית יודע לא היית נודר.
לגבי נדרים שאינך זוכר הרי שהתרת הנדרים מספקת, לגבי נדרים שהינך זוכר יש להתירם ויש בזה חילוקי הלכות כיצד לעשות. תחזור לאותו רב וספר לו על הנדרים שנזכרת בהם, אם אינם נדרים מדאוריתא הרי שאין צורך להתירם שוב ואם הם נדרים מדאורייתא, תחזור ותעשה להם התרה.

מועדים לשמחה,
חיים רטיג ישיבת בינות רעננה.