התפילה הלכה לאיבוד?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 15/01/03 13:07 יב בשבט התשסג

שאלה

"אל תשיבני ריקם מלפנייך"(ברכת "שמע קולינו")

לפי בקשה זאת מאת הקב"ה אפשר להבין שיש מצב שהקב"ה "ישיבינו ריקם", והרי תמיד ידעתי שכל תפילותינו נענות באיזשהו מובן, אין תפילה שהולכת לאיבוד?!

אם כן, מדוע אנו מבקשים זאת???

והרי יש פה סתירה!!!

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

אכן את צודקת :אין תפילה שחוזרת ריקם ואין דמעה שלא מתקבלת.

אנו מבקשים שהשם ישמע את תפילתנו ויענה עתירתנו
ע כ ש י ו .
ומאוד יתכן כי השם אשר גבההו דרכיו מדרכינו יחליט לקיים בקשתינו לאחר זמן .או עבור אדם אחר או עבור דור אחר.

דעי לך כי עצם זה שאת מבקשת מהשם זה חיבור וקשר אדיר להשם.ועצם העובדה שאנו יחד מבקשים אותו דבר מהשם נותן עוצמה לכלל הבקשות להתקבל אצל השם .

אני מעתיק לך פירוש יפה מהרב ולדנברג שלי"טא

יב) עינינו נשואות אל ה' שיקבל ברחמים וברצון תפלתנו ביום קדוש זה ויקשיב וישמע לקול תחנוננו ושועתינו, ואל ישיבנו ריקם מלפניו, מורנו הגרי"ל חסמן ז"ל נותר ביטוי עמוק לכך עפ"י העובדא ההלכתית המובאת בב"מ דף פ"ג, שז"ל: "רבה בר רב חנא תברו ליה הנהו שקולאי חביתא דחמרא, שקל גלימייהו, אתו אמרו לרב, אמר ליה הב להו גלימייהו, אמר ליה דינא הכי אמר ליה אין למען תלך בדרך טובים, יהיב להו גלימייהו, אמרו ליה עניי אנן וטרחינן כולה יומא וכפינן ולית לן מידי, אמר ליה זיל הב אגרייהו, א"ל דינא הכי, אמר ליה אין וארחות צדיקים תשמור".

בדומה לזה שופכים לב כמים לפני הבורא עולם וטוענים, עניי אנן בתורה, וכפינן, אנו רעבים להרבה דברים שרק אתה יכול לעזרתנו, צמאים אנחנו לסליחתך, ולית לן מידי, אין לנו מעשים טובים לתת תמורתם, כדלים כרשים דפקנו דלתיך כל היום, רחום וחנון אל תשיבנו ריקם מלפניך. וההכנה הגדולה הזאת שאנו עושים מתוך חיל ורעדה תועיל לנו בעזרתו יתברך שבת קול מן השמים תכריז עלינו פסקא דדינא כפסק דינו של רב לאמר: זיל הב אגרייהו, ונחתם מלפניו יתברך בחתימה טובה ונתבשר בישועות ונחמות עלינו ועל כל עמו בית ישראל בב"א.