שאלה
שלום הרב,
לאחרונה אני מוצאת את עצמי מתמודדת עם מצבים שמעוררים בי חרדה רבה, לא בהצלחה רבה. אני מוצאת את עצמי חושבת כל היום על אותם דברים והם גורמים לי ללחץ ומתח נפשי רב. אני מחפשת דרכי טיפול יעילות, כאלה שיטפלו בשורש הבעיה בנפש - ולא רק בסימפטומים (כבר עברתי טיפול פסיכולוגי, שטיפל בסימפטומים ועזר זמנית עד שהחרדה מצאה לה צורת ביטוי אחרת), ורציתי לשאול אותך האם אוכל למצוא את הפתרון המלא לזה ביהדות?
ושאלה נוספת - קראתי רבות על מדיטציה, ועל תרומתה הרבה במצבים כאלה אך קצת חורה לי להשתמש בה מכיוון ששורשה בע"ז ומכילה מוטיבים רבים משם. האם מותר להשתמש בה?
תודה רבה
תשובה
שלום וברכה
ראשית, אני מבקש להיות שותף בכאב ובטירדה שאת מצויה בה.
כתבת היטב בשאלתך שיש שני מישורים להתמודד עם הנושא. מישור אחד הוא אכן המישור הטיפולי, והדברים הקצרים שאני כותב אינם באים כלל במקום העיסוק הטיפולי במצוקתך. מגיע לך לחיות חיים טובים ללא אותה אבן שאת נושאת על כתפייך. מישור שני הוא אכן המישור הרוחני. אין לזה פיתרון מלא ביהדות, אולם היהדות בהחלט עוסקת הן במידת הביטחון (יש בזה עיסוק נרחב מאוד. אחת ההתייחסויות מופיעה כאן http://www.ypt.co.il/show.asp?id=21954), והן בשאלת התפילה לריבונו של עולם, ההישענות אליו בשעת מצוקה, אמירת תהילים כחיזוק אמוני וכדו'. זו דרך ארוכה, שפונה אל תחומים אחרים בנפש ולא רק אל הממד הטיפולי, ואני מאמין כי אם תעסקי בבירורה של אותה מידה מיוחדת – מידת הביטחון – תוכלי למצוא מענה גם במישורים אחרים למצוקה הקשה שאת נמצאת בה.
יש שיטות שונות ומגוונות של מדיטציה. יש לה גם חלקים שאינם קשורים כלל לעבודה זרה או לתחומים רעיוניים, אלא רק לתרגול של ריכוז עצמי, התכנסות פנימית וכדו'. בתחומים האלה אין כל בעיה, ולהפך – הם כנראה מסייעים מאוד להרבה אנשים.
כל טוב ובהצלחה. אשמח לעזור עוד