השתדלות ושידוכים

חדשות כיפה הרב שי פירון 27/06/01 17:03 ו בתמוז התשסא

שאלה

הרב פירון, שלום רב

שמי מיטל ואני סטודנטית בת 24. אני וחברותי שקועות בעולם השידוכים והיציאות (והלחץ החברתי)ונמצאות בבילבול ותיסכול כתוצאה מכך.

רציתי לשאול - עד כמה השתדלות מוטלת עלינו? אנחנו תמיד מתלבטות עד כמה ליזום אם בכלל? האם זה צעד לא אמוני.. ברור שכל מקרה לגופו, ואין תשובה חד משמעית. אבל אנחנו מרגישות לבד במערכה ומוצאות את עצמינו בעיצומו של נסיון אדיר ללא הכוונה. אשמח גם אם תפנה אותי למאמרים בנושא אם נכתבו. תודה, מיטל.

תשובה

ב"ה

מיטל שלום,

ראשית, בשל עומס השאלות הגעתי לשאלתך רק עתה ויתכן שמאז שנכתבה ועד עתה, השתנה מצבך.
גם אם כך הדברים עדיין יש מקום להביא את הדברים בפני חברותייך.
כידוע מחד - ארבעים יום קודם לידתו של אדם יוצאת בת קול ואומרת בת פלוני לפלוני.
מבלי להזקק לפי' התוספות אם מדובר בזיווג ראשון אם לאו, מכל מקום, מכאן אנו רואים שיש צד של גזירה אלוקית במציאת האישה. כמו כן, כולנו יודעים את הפסוק: "מה' אישה לאיש".
אף על פי כן, ההשתדלות והבחירה הם הכלים המרכזיים שלנו ואסור לנו לוותר עליהם.
שאלת היוזמה צריכה להבחן בשני פרמטרים.
אם את שואלת האם על בת לומר שהיא תשמח שיציעו לה הצעות וכו' אין בכך כל פסול ואין בכך חיסרון באמונה. להיפך - יש בכך הבנה בחלוקת התפקידים בין האדם לבין הקב"ה. מחד - אני מחפש. מאידך - אני בטוח שה' יובילני בדרך הנכונה.
אולם, אם שאלתך נוגעת ליצירת קשרים אקטיבית אם בנים, כאן יש לבחון את הדברים במשקפיים של הלכות צניעות. למען הסר ספק - מבחינה הלכתית אינני רואה הבחנה בין בנים לבנות בשאלה זו. אם יש הבדל הוא נובע מסיבות סוציולוגיות ולא מסיבות הלכתיות.
ברצוני להדגיש שהלחץ בשאלות אלה - הינו יועץ רע מאוד. בכלל, "בשובה ונחת תיושעון". תשועה צריכה יישוב הדעת. תשועה צריכה כובד ראש. יש לשמוח בשמחתן של חברותייך שהקימו בית בגיל צעיר אבל אסור לבטל את הערך וחובת הניצול של חיי הרווקות. ניתן להפיק מהם תועלת מבלי להרגיש תסכול. אי מציאת חתן איננה בהכרח עדות על בעיה שלך.
חשוב להשתדל ולהתפלל, להרבות בשמחה ובחיים של יצירה. בה בעת יש חלעשות - ללא היסטריה ולחץ - השתדלות ראויה המתאימה לערכייך ולא פורצת את גבולות הצניעות והעדינות גם יחד, וה' הטוב יסייע לך ולחברותייך למצוא את בן זוגכן ותזכו להקים בית נאמן ושמח בישראל.

בברכה,

שי