הצבעה על ספר תורה בזמן ההגבהה

חדשות כיפה הרב יהושע ויצמן 28/01/02 16:29 טו בשבט התשסב

שאלה

שלום, רציתי לשאול מדוע כשמוציאים את ספר התורה ואומרים: "וזאת התורה אשר שם משה לפני בני ישראל" וגו, אז מרימים את זרת יד ימין או שמאל אל עבר ספר התורה?

מדוע מצביעים על ספר התורה דווקא בעזרת הזרת?

תשובה

מקור דין ההגבהה במסכת סופרים פרק י"ד משנה י"ד. (בגמרא מגילה לב.)

המנהג להצביע מקור במדרש חז"ל שאומר שכאשר כתוב "זה" / "זאת" משמעות הדבר היא להראות באצבע - "וזה מעשה המנורה" - ה' מראה למשה דמות מנורה. "החודש הזה לכם" - הראהו לבנה בחידושה. ולכן גם כאן - "וזאת התורה" - מצביעים על התורה.
וכך מופיע ברמב"ן עה"פ "ארור אשר לא יקים את דברי התורה הזאת". יש שנהגו להצביע ע"י הציצית שבטלית (קהילות הספרדים). לא מצאנו מקור למנהג להצביע עם הזרת. באם תמצא מקור כזה, נשמח אם תידע אותנו.

ייתכן והמקור הוא בזה שהקורא מצביע בעזרת הזרת על מנת לא להסתיר עם שאר האצבעות לעולה לתורה.

את התשובה כתב צוות שו"ת ישיבת מעלות.