הסתכנות בקיום מצות יישוב ארץ ישראל

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 17/10/02 20:11 יא בחשון התשסג

שאלה

ברצוני לשאול האם יש בעיה בעניין ישוב הארץ הכרוך בהסתכנות וכן עליה למקומות כגון קבר יוסף וכו' האם יש מקורות מפורשים בתורה המעידים שאין בכך בעיה של "ונשמרתם לנפשותיכם"? מקורות מפורשים של מצוות ישוב הארץ בכל מחיר?

בתודה תהילה.

תשובה

ב"ה י"ט מרחשון תשס"ג

שלום רב!

עצם הישיבה בארץ ישראל מהווה הסתכנות במיוחד הדברים מתגלים לצערנו בתקופתנו, ובכל אופן אנו נאחזים בארצנו. מצוות כלליות כמו יישוב הארץ או מלחמתת מצווה עומדות בפני פיקוח נפש של הפרט, ולכן על פי ההלכה "הכל יוצאים למלחמת מצוה" למרות שבודאי מלחמה כרוכה בסכנות, ובכלל מלחמת מצווה לדעת הרמב"ן יש את כיבוש הארץ ויישובה. כך למעשה נהגו כל העולים לארץ בכל התקופות, וכך אנו מתנהגים כיום.
כשמדובר על פעולות פרטיות כמו כניסה לאזורים מסוכנים, יש לשקול היטב האם הדבר כדאיי, והאם הוא באמת מועיל לכלל ישראל עד כדי כך שבזכות כניסה זו מקום זה ישאר בשליטת עם ישראל. אם הדבר לא ברור לחלוטין קיים איסור של הסתכנות מיותרת, והרי בודאי שעדיף להשאר בחיים ולהמשיך לפעול בדרכים אחרות לחזק את אחיזתנו בארצנו, מאשר ח"ו להפגע בגלל התעקשות להגיע למקום מסויים. יש לבחון כל מקרה לגופו.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת