הסיבות לחורבן המקדש

חדשות כיפה חברים מקשיבים 23/07/01 22:05 ג באב התשסא

שאלה

היתה לנו פעולה בסניף והמרצה הקריא לנו שבעה דברים למה חרב בית המקדש (מהגמרא). אז רציתי לשאול: 1. מהם שבעת הדברים? 2. מהו המקור?

תשובה

שלום לך,
אינני יודע לאיזה מדרש בדיוק התכוון המדריך שלך, אך מה שלי ידוע הם שני מקורות – שהאחד (המפורסם יותר, מובא במסכת יומא דף ט ע"ב) מדבר על כך שהבית הראשון חרב על ג' העבירות (עבודה זרה, גילוי עריות ושפיכות דמים), ואילו הבית השני חרב על שנאת חינם, סה"כ – 4 סיבות לחורבן.
המקור השני, המובא במסכת שבת (דף קיט) מדבר על 8 סיבות לחורבן ירושלים (משמע חורבן העיר כולה ולא רק בית המקדש), ואלו הן:
'אמר אביי לא חרבה ירושלים אלא בשביל שחללו בה את השבת שנאמר…
אמר רבי אבהו לא חרבה ירושלים אלא בשביל שביטלו קריאת שמע שחרית וערבית שנאמר…
אמר רב המנונא לא חרבה ירושלים אלא בשביל שביטלו בה תינוקות של בית רבן שנאמר…
אמר עולא לא חרבה ירושלים אלא מפני שלא היה להם בושת פנים זה מזה שנאמר…
אמר רבי יצחק לא חרבה ירושלים אלא בשביל שהושוו קטן וגדול שנאמר…
אמר רב עמרם בריה דרבי שמעון בר אבא אמר רבי שמעון בר אבא אמר רבי חנינא לא חרבה ירושלים אלא בשביל שלא הוכיחו זה את זה שנאמר…
אמר רבי יהודה לא חרבה ירושלים אלא בשביל שביזו בה תלמידי חכמים שנאמר…
ואמר רבא לא חרבה ירושלים אלא בשביל שפסקו ממנה אנשי אמנה שנאמר… '.

יתכן שהמדריך שכח מקור אחד, או אולי אתה שכחת שהוא מנה 8 סיבות.
במידה והוא מצא מקור אחר עם 7 סיבות אחרות אשמח מאד לשמוע על כך!
יישר כח וכל טוב!
רפאל, חברים מקשיבים