הסבר המושגים טומאה וטהרה

חדשות כיפה חברים מקשיבים 20/10/01 12:43 ג בחשון התשסב

שאלה

מה הפירוש להיות "טהור"\"טמא"? במה זה מתבטא?

תודה מראש

תשובה

שלום ורוב אור!
לשאלתך בנושא טהרה וטומאה:
ראשית כל חשוב לדעת שעניין זה הוא גזירת הכתוב , אך אולי נוכל קצת להבין את הדבר על פי דבריו של ר' יהודה הלוי בספר הכוזרי (אחרי הקדמתו שאין יחס בין שכלנו לעניינים אלוקיים שכאלו). ריה"ל כותב שטומאה קשורה לחסרון בכוחות חיים ולכן הטומאה הגדולה שמכולם זה טומאת מת שזהו חידלון גמור של חיות הגוף. שאר טומאות גם כן קשורות בחסרון בכוחות חיים, כגון טומאת זבות ונדה שקשורים לחיים שהיו יכולים להיווצר ולא נוצרו - פוטנציאל חיים שירד לטמיון. וגם טומאת צרעת היא משום שהאבר הנגוע יש חסרון בגילוי החיים הנורמלי שלו ודומה מבחינה מסוימת למת.
רבי יהודה הלוי מוסיף שמפאת דקות ההפסד הרוחני קשה למי שאין לו עיניים רוחניות להבחין בו. כמובן שאדם שנטמא ירד מבחינה רוחנית ולכן הוא מוגבל לגשת לדברים ומקומות קדושים מבלי להיטהר ולעלות ברמתו הרוחנית תחילה. וככל שאדם נזהר מלהיטמא בוודאי שזוכה למדרגות רוחניות גבוהות. בעוונותינו שכיום יש כמה וכמה טומאות שאיננו יכולים להיטהר מהם, לכן גם ירדה רמתנו הרוחנית ואיננו יכולים כיום להשיג כל מיני השגות שיכולנו להשיג בזמן ששמרנו על חוקי הטהרה.

ויהי רצון שהקב"ה ישלח רוח טהרה ויטהרנו במהרה,
אילן, חברים מקשיבים