הסברים חשובים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 22/04/02 06:05 י באייר התשסב

שאלה

לאחרונה למדתי בביה"ס את נושא האמה העבריה.

אני שפועלת למען זכויות האישה ממש לא מבינה את ההתייחסות לאישה בתנ"ך!

מה זאת אומרת שקובעים לילדה קטנה בגיל 6 עם מי היא תתחתן ועם היא תהיה!

ובגיל 12!

אנא הסבר לי מדוע זה כך!

תשובה

ב"ה

סיון ברכה ושלום,

אמה עבריה באה לטפל בסוגיה של בנות המשתייכות בדר"כ למה שאנו מכנים היום משפחות הרוסות.

חשוב להדגיש שאסור לאב למכור את בתו לאמה אלא אם כן מכר כבר את כל רכושו ולא נותר לו דבר מלבד בגדיו.
הלכה זו ממחישה את המצוקה הנוראה בה שרויה המשפחה. בפני הבת הנמכרת לאמה לא נשארת כל אופציה מלבד הרחוב.
מכירתה של הבת לאמה, מכניסה אותה למעין משפחה אומנת שמאפשרת לה גב כלכלי הגון עם אופציה לנישואין בעתיד.

יש לזכור שחוקי אמה ועבד עבריים מאוד ברורים ומוגדרים בהלכה היהודית. לא ניתן להעסיקם בעבודות מבזות. עבודתם מוגבלת בסכום, וכמ"כ בשעת השחרור יש להעניק להם מתנות ע"מ שיוכלו לשקם את עצמם.

היום קשה לתפוס את המציאות שהייתה קיימת לפני כ 3000 שנה, אולם יש לזכור שהאופציה שעמדה בפני הבנות הללו הייתה הידרדרות לרחוב, ואת זה רוצה התורה למנוע.

מובן שהיינו מעדיפים לחשוב שניתן למצוא פתרון מוחלט לבעיית המצוקה והעוני, אולם התורה היא ריאלית ומודעת לכך שתמיד היו ויהיו מעמדות שונים, ובתוך המציאות הקיימת מנסה למצוא את הפתרון ההולם ביותר.

בימינו הרבה מאוד בנות צעירות "נמכרות" למעשה ע"י הוריהן (בעיקר אבות) לסרסורים למיניהם המעסיקים אותן בזנות. בנות אלה משועבדות לסרסור בגופן ובנפשן, וכמעט אף פעם לא תוכלנה להשתחרר מן המצוקה הנוראה. הן חשופות לסמים ולמחלות, והרבה פעמים מסיימות את חייהן באופן משפיל ומבזה כשהן צעירות מאוד.

ההלכה של אמה עברייה מטפלת בחלק זה של האוכלוסייה, ואינה מהווה דגם לחיי משפחה אידיאליים, אלא לאופציה שיקומית.

בברכה,
עוזיאל