הנחת תפילין של ר"ת

חדשות כיפה צוות ישיבת צפת 27/09/12 14:26 יא בתשרי התשעג

שאלה

שלום כב' הרב,

אני ב"ה ב"נ רוצה להתחיל להניח תפילין רבינו תם ואני רוצה לדעת מה עדיף : האם את רש"י ר"ת ביחד או בזא"ז?

אני בחור ספרדי שהולך אחר פסקיו של מרן הרב עובדי-ה שליט"א.

ראיתי בשו"ת יביע אומר כי הרב כותב להניח בזא"ז מחשש שמא 2 הזוגות לא ישבו במקום הנחתם (ויצא שכרו של המניח בהפסדו).

בנוסף, ראיתי שבילק"י הרב כותב שלכתחילה המובחר ביותר זה להניח את שניהם ביחד (כמו השו"ע) רק שהבעיה היא שקשה להשיג תפילין כה קטנות שישבו בדיוק במקום הנחתם.

לכן, אם אני אניח את שניהם ביחד (תפילין 22 מ"מ) יוצא שלפי הזוהר אני יוצא ידי חובה (שכן יש מספיק מקום ל-2 התיתורות) ולפי הפשט אצא ידי חובת הנחת תפילין רש"י (אני אקפיד שכל המעברתא של רש"י תשב במקומה ור"ת רק התיתורא תשב במקומה ולא המעברתא) ולאחר התפילה אני יחלוץ את תפילין רש"י ואשאר רק עם ר"ת אקרא "שמע ישראל" ואז אצא גם ידי חובת הפשט (היות וכל המעברתא יושבת במקום הנחתה).

האם זו העצה הטובה ביותר ?

תשובה

בעזה"י

שלום

תפילין ר"ת הינו עניין נפלא וחשוב ובייחוד לפי הפנימיות.
עם זאת, יש לזכור שעיקר הדין הוא על תפילין של רש"י ושם מדובר על חיוב ממש.
לכן בראש סדר עדיפויות חייבת להיות הנחת תפילין רש"י כהלכתה על כל דקדוקיה וכוונותיה.

אני קיבלתי מרבותי (הרב מרדכי אליהו זצ"ל ואחרים) שמניחים את שניהם במקביל- אולם זה רק במקרה ויש תפילין מיוחדות קטנות גם רש"י וגם ר"ת.

ולכן מה שממולץ לדעתי הוא לנסות להניח את 2 התפילין ביחד ולגשת לתלמיד חכם שבקי בהלכות שיבדוק האם 2 זוגות התפילין נכנסים כדין.
אם לא, לא כדאי להסתכן בכך שתפילין ר"ת יסיטו מהמקום את תפילין רש"י שהם עיקר.
על כן אפשר להניח תפילין רש"י עד לאחר תפילת עמידה ולאחר מכן להוסיף עליהן תפילין ר"ת (רצועות תפילין ר"ת יושבות על רצועות תפילין רש"י שצמודות לגוף)

ובכל מקרה לזכור שהעיקר הוא לקיים את עיקר המצווה כהלכתה.

בברכה
אור