הנדסה גנטית

חדשות כיפה הרב דוד לוי 31/08/09 12:42 יא באלול התשסט

שאלה

שלום כבוד הרב!

אני סטודנטית למדעים במכללת חמדת הדרום ובמסגרת הקורס "יהדות ומדע" נתבקשנו להגיש עבודה סמינריונית.הנושא שבחרתי נקרא:"גידול איברים במבחנה" שכוונתו-גידול רקמות/איברים במעבדה מתאים של בע"ח או של האדם הזקוק לשתל בעצמו.

בצד ההלכתי שיש להציג ישנם מספר שאלות שאין לי מענה עליהם ואשמח אם תוכל לענות לי ולו על חלק מהם.

השאלות הם:

1.האם איבר שנוצר בהנדסה גנטית שקול לאיבר מקורי של האדם?האם חייב בקבורה?

2.איבר שהופק מתאים או מרקמה של חיה טמאה-האם מותר להשתיל את האיבר המוגמר בגופו של אדם יהודי?

3הפקת תאי-גזע עובריים כרוכה בהשמדת העובר.

האם למרות זאת-להתיר את השימוש? האם אין בכך יצירת תקדים?

אשמח לדעת באילו מקורות השתמשת.

תודה רבה רבה

ובשורות טובות.

תשובה

שלום וברכה,

אני משתדל לענות ללא מקורות כדי לא לעכב את התשובה וגם כדי לענות לשואלים נוספים - איתך הסליחה.

1. איבר כזה אם הוא הגיע לגוף האדם בודאי חייב בקבורה.
את יכולה לחפש חומר על כך בספרי תשובות לגבי חיוב קבורה של קוצב לב שהושתל בגוף האדם - כאשר מתירים שלא לקבור זה רק אם צריך את זה לחולה אחר וגם זה לא פשוט.
אם האיבר לא הגיע לגוף האדם - זו שאלה מאד מורכבת בעלת משמעויות רחבות. יתכן שיזדמן לי לשוחח על כך עם גדולי ישראל ולכן אם תרצי תכתבי לי דוגמאות למה הצליחו להגיע ביצירת אברים כאלו ומה עושים איתם היום.
2. בודאי שמותר להשתיל וכולנו ממתינים שיצליחו לשתול לחולה לב - לב של חזיר (יש דמיון משמעותי)

3. בבקשה תפרטי את שאלתך ותסבירי מדוע צריך להשמיד את העובר כדי להפיק את תאי הגזע, מאיזה שלב של העובר זה קורה והיכן הוא נוצר ?

שנה טובה דודלוי