הלכות שכנים

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 22/08/06 07:52 כח באב התשסו

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב!!!

אנחנו מתגוררים בבניין בן 8 קומות. בכל חודש אנו משלמים לוועד הבניין סכום כסף מסויים (כ-100 ש"ח) להוצאות שוטפות של הבניין. ראש הוועד לוקח לעצמו "משכורת" של 500 ש"ח בחודש מהסכום שמשלמים כל תושבי הבניין בחודש.

אתמול אחי ואחותי הקטנים (בני 10-11 בערך) שמרו על אחיי התינוקים בלובי של הבניין. הם נתקעו עם העגלה במשקוף של הדלת וזה גרם לדלת לצאת ממקומה ולהישבר. כרגע, לא ידוע שאחי ואחותי שברו את הדלת. עד עכשיו על כל נזק שקרה בבניין (בלי קשר לזהות המזיק)- עד כמה שאני יודע - הוועד שילם (איני יודע אם גם השוברים האמיתיים שילמו אח"כ). האם אנו, צריכים לבוא ולשלם לוועד מיוזמתנו או שהוועד צריך לשלם ועלינו לשתוק?

תודה מראש

תשובה

המדובר כאן בנזקי קטן, ובזה ההלכה היא שהם פטורים וגם הוריהם פטורים מלשלם מעיקר הדין, ועיין בחושן משפט שמט ס"ג לגבי גניבה שהקטן פטור וה"ה שאר נזקיו (סמ"ע סק"ו שם). אמנם האב צריך לחנך את ילדו שלא יזיק (שו"ע או"ח שמג, שעה"צ שם סק"טו) אולם אעפ"כ אם הזיק הקטן האב פטור מלשלם.
אמנם מצאנו ברמ"א (או"ח שמג) שראוי שהקטן עצמו שהזיק כשיגדיל ישלם את מה שהזיק לפנים משורת הדין. ולכן ממידת חסידות גם ראוי שהאב ישלם עבור בנו, ובפרט למנוע סכסוך משכנים, אולם מעיקר הדין אין חייב לשלם.
סיכומו של דבר במקרה זה אין חיוב מצד הדין על הקטן או הוריו לשלם, וממידת חסידות רצוי שההורים ישלמו, ובמקרה שלכם תעשו כחוכמתכם.
הרב דרור