הלכות-ברכת המזון

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 23/10/18 16:35 יד בחשון התשעט

שאלה

1.אם אדם שכח ליטול ידיים לפני ארוחה או שכח לברך המוציא או שניהם יחד,האם הוא יכול לברך ברכת המזון?

2.אם אדם שכח לברך ברכת המזון כמה זמן אחרי הארוחה הוא יכול לברך והאם בכלל?

בנוסף האם משנה אופי הארוחה (חלבית או בשרית)לגבי ברכת המזון וחומרתו אם שכח.

תשובה

שלום אלה,

1. אין קשר בין הדברים, אם אדם לא קיים מצווה אחת זה לא אומר שהוא לא יכול לקיים מצוות אחרות, ולכן מי ששכח לברך ברכה ראשונה או שכח ליטול את ידיו, חייב בברכת המזון.

צריך גם להזכיר שאם אדם התחיל לאכול ונזכר באמצע שלא ברך הוא צריך לברך באותו רגע, וכן לגבי נטילת ידיים.

2. אם אדם שכח לברך ברכת המזון, יכול לברך כל עוד הוא עדיין מרגיש שבע, וזה יוצא בד"כ מספר שעות, הכל תלוי במה הוא אכל.

אם אדם לא בטוח אם הוא עדיין שבע, יברך כיוון שברכת המזון דאורייתא, וספק דאורייתא לחומרא.

אם אדם אכל מעט לחם (יותר מכזית) ולא הגיע לידי שביעה, ושכח לברך יכול לברך עד 72 דקות אחרי שאכל.

בברכה,

אורי.

המשיב אינו רב.