הלכות אבלות

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 08/09/16 08:34 ה באלול התשעו

שאלה

שלום כבוד הרב,

לפני כשבועיים נפטר אבי היקר(תהיה מנוחתו בגן עדן) ואנו במהלך החודש הראשון.

מס' שאלות בעניין דיני אבלות של בת על אביה.

1.נעליים,בגד(גופיה) שעבורי היא רק פריט תחתון לבגד חדשים-מותר?

2.אסורה ברכת שהחיינו-קראתי גם שלא על כל בגד מברכים שהחיינו אלא רק על פריטים מיוחדים(חליפות,שמלות ערב וכו')

אם כך מותר ללבוש חדש ליומיום?(הבנתי שאסור לבן)

3.על תכשיטים מברכים שהחיינו-מותרים?

4.מותר בתקופה זו לרכוש ולהיות בקניון ומרכזי חנויות לצורך קניות לילדים ושאר בני הבית?

כל אלו רלוונטיים כמובן רק בסיום החודש.

ושאלה שמאוד מאוד חשובה לי,אבקש לדעת מהם הדברים שניתן לעשות לטובת עילוי נשמתו של אבי(פרט להתחזקות האישית שלי,ברכות וכו')

בתפילה להגעת משיח צדקנו במהרה בימנו,ולבשורות טובות

יום טוב.

תשובה

לשואלת שלום,
ברוך דיין האמת. מן השמים תנוחמו.
איסורים השייכים לבגד נלמדים מן הפסוק בספר שמואל: "וַיִּשְׁלַח יוֹאָב תְּקוֹעָה וַיִּקַּח מִשָּׁם אִשָּׁה חֲכָמָה וַיֹּאמֶר אֵלֶיהָ הִתְאַבְּלִי נָא [וְלִבְשִׁי נָא בִגְדֵי אֵבֶל] וְאַל תָּסוּכִי שֶׁמֶן וְהָיִית כְּאִשָּׁה זֶה יָמִים רַבִּים מִתְאַבֶּלֶת עַל מֵת".
1. עד סיום השלושים- מותר ללבוש לבנים\גרביים\גופיות חדשים כיוון שאינם בגדי כבוד. (בעניין ´חולצת בסיס´ המחמירה לתת לחברה ללבוש יומיים-שלושה לפניה, תבוא עליה ברכה).
אחרי סיום השלושים עד שנה- אשכנזים נוהגים איסור בבגדים חדשים עד סיום השנה. ספרדים – עד החג הקרוב "ויגערו בו חבריו" ומסביר הרב מרדכי אליהו זצ"ל: אישה שמרגישה שאין לה מה ללבוש, יכולה לקנות בגד חדש.
2. אמת. רק על בגדים המשמחים. אין מברכים על לבנים גרביים וכד´.
3. תכשיטים – לא.
4. הילדים אינם אבלים ולכן הדבר מותר. כלל חשוב בעניין זה: על אף חובת חינוך הילדים לתורה ומצוות, [אין חינוך לאבלות].
5. באופן כללי, כל טוב המוסיפים בעולם לעילוי נשמת הנפטר – מבורך. רעיונות לעילוי נשמה: שיעור קבוע, ערב לימוד, צדקה וגמילות חסדים, וכן תרומות בהקדשה. קריאת שם לתינוק על שם הנפטר.

(מקורות: בבלי מועד קטן טו,ב | צרור החיים רט | שולחן ערוך ורמ"א יורה דעה שפט | גשר החיים כא\כב | ילקוט יוסף יז,ה)
אצטרף לתפילה, ובבניין בית הבחירה ננוחם. אמן.