הלכה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 29/11/01 16:48 יד בכסלו התשסב

שאלה

1) שמעתי שחרם דרבינו גרשום (חדר"ג) לגבי פתיחת מכתבים, כבר איננו תקף יותר, האם זה נכון,ומה בדיוק הגדר של חדר"ג?

2)האם מותר לשתות מקולר(מתקן שמקרר מים) שפועל בשבת?

3)האם מותר להעתיק דיסקים וקלטות וכו', ומה קורה לגבי גויים(במקרה של מחקי מחשב וכו')?

תשובה

בס"ד

לשאלה 1 - לא להסתכל במכתב של מישהו אחר זה בגדר "ואהבת לרעך כמוך" ולכן זה נשאר גם לימינו. עצם החרם היה באמת מוגבל לתקופה. אבל האריכו אותו גם לימינו.

לשאלה 2 - אסור לשתות מקולר בשבת כיון שרוב הקולרים פועלים מיד עם פתיחת הברז של המים הקרים. אם יש קולר שפועל כמו מקרר שפתיחתו אינה מפעילה בהכרח את המנוע - מותר.

לשאלה 3 - אסור להעתיק דיסקים וקלטות. מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך. וגם יש בזה איסור גזל, ותקנת המדינה וכד'.
אבל דיסק מדגם ישן שכבר לא נמכר - מותר כיון שבהעתקה אין נזק ליצרן.

שמואל אליהו