שאלה
שלום רב!
1. בחור חילוני שאני לומד איתו סיפר לי שמאז שחבר שלו נהרג בצבא כול יום השנה שלו הוא עולה לקבר האר"י הקדוש לפנות בוקר ומניח תפילין שם.האם צריך לומר לו שמה שהוא עושה זה שגוי או עדיף שהוא ימשיך לעשות את זה?
2.הבנתי שכאשר אני מתפלל 18 והציבור כבר באמצע חזרת הש"צ כאשר הם מתחילים את ברכת כוהנים צריך לשתוק ולכוון.בטעות עניתי "אמן" לברכות מרוב שהקשבתי.מה עליי לעשות?האם אני צריך לחזור לתחילת התפילה?
3. כתוב שזה שיש מעלה מיוחדת למנחה בגלל שאליהו נענה דווקא בזמן תפילת מנחה מה ההוא אמינא שלנו שאם אליהו היה מתפלל בשחרית הוא לא היה נענה?ודאי שכן אז מה חז"ל רצו ללמד אותנו?
4.בשבתות המניין שלנו מתחיל רק בשעה 8.הבעיה היא שעד שהציבור מגיע לק"ש כבר עובר זמנה.
אם אני קורא לבד מה אני אמור לעשות?האם מספיק רק לקרוא את הפס' הראשון או את 3 הפרשיות?
5.מה פרוש הביטוי"מצולה בלי דגים"?
תודה רבה!
תשובה
שלום לך,
1. איני חושב שמה שהוא עושה שגוי. גם אם זה לא נכון אין סיבה לומר לו זאת.
2. להמשיך בתפילה - לא קרה כלום.
3.
א. אין אנו יודעים אם אליהו היה נענה בתפילת שחרית. משה רבנו התפלל מאות תפילות כדי שיוכל להכנס לארץ ולא נענה. אין ספק שמשה גדול מאליהו בענין זה, ובכלל לא תמיד צדיק נענה בתפילותיו.
ב. מטרת אמרת חכמים היא ללמד אותנו על חשיבות תפילה המנחה, תפילה שהיא באמצע העשיה, עם קשיי העולם הזה - במקרה של אליהו בהר הכרמל - קשיי ההתמודדות עם העם הפוסע בין שני הסעיפים. זו התמודדות הקשורה דוקא לתפילת מנחה ונראה שלכן אליהו נענה וגם אנו צריכים ללמוד מכך מתי להתפלל על העם הפוסח בין ה'בעל' לעבודת השם.
4. קרא לפני התפילה קריאת שמע לכתחילה את כל שלושת הפרשיות.
5. בתהום הים אין דגים כי אין להם שם מזון וכך בני ישראל לקחו את כל ממונם של המצרים והשאירו אותם בלי
בברכת שבת שלום דוד לוי