שאלה
שלום רב ותודה רבה על עזרתכם,
לקחתי את המידע הזה מאתרי מידע ברשת,
יש לביטול איסור לכתחילה מקורות שונים:
אסור לערב איסור בהיתר כדי לבטל את האיסור (הסוגיא בביצה ד:).
דעת הראב"ד שמקורו מדאורייתא, מכך שנאמר באיל נזיר "ולקח הכהן את הזרוע בשלה" (במדבר ו-יט), שמבשלים את הזרוע (האסורה לזרים) עם האיל (שמותר לזרים) ומבטלים אותה, והיתר זה הוא חידוש (בבלי:חולין צח:) - מוכח שאת שאר האיסורים אסור לבטל מן התורה (מובא בתורת הבית בית ד שער ג בתחילתו).
במשנה נכתב: "...סאה תרומה שנפלה לפחות ממאה ואחר כן נפלו שם חולין אם שוגג מותר ואם מזיד אסור" (מסכת תרומות, פרק ה', ט').
בקרב הראשונים ישנה מחלוקת האם איסור ביטול לכתחילה הוא מדאורייתא, וחכמים הוסיפו וקנסו את המבטל בכך שתבשילו יאסר באכילה (בעוד שמדין התורה אף שפעולה זו אסורה, לאחר שנעשתה הפעולה האסורה האיסור מתבטל) (דעת הרמב"ם, הראב"ד, רש"י ואחרים), או שהמקור לכל דין זה הוא רק גזרה של חז"ל (התוספות, הרשב"א והר"ן).
האם לפי הדברים הללו מתירים לבטל את האיסור של חלב שבת בתנובה מדאורייתא או מתקנת חכמים?
תשובה
שלום
החלב כשלעצמו כשר, וחכמים אסורו ליהנות מחילול השבת וי"א שלאחרים מותר. ומאחר ויש ספק האם החלב הספציפי נחלב בשבת ניתן להקל בספק איסור מדרבנן, וטוב להחמיר.
ולהלן הרחבה ומקור התשובה ספר פניני הלכה מאת הרב אליעזר מלמד שליט"א
http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?cat=935