הכרת חז"ל את המציאות

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 16/12/01 12:13 א בטבת התשסב

שאלה

שלום,בין הדברים הרבים שאמרו חז"ל,יש לא מעט סתירות מדעיות שמיסרות אותי.

והייתי מעוניין לדעת לגבי ציטוט מסוים שניתן :

"כל המוליד מיניק וכל המטיל ביצים מלקט,חוץ מעטלף,שאף שמטיל ביצים מניק"(בכורות ז-ח)

תשובה

בס"ד
באר לי בדיוק מה הסתירה שמייסרת אותך.
יכול בהחלט להיות שאמירת המילה "כל" אינה כל מוחלט כמו שבחיים שלנו המילה "כל" אינה מוחלטת, ואפילו במשפט כך והגמרא בעצמה אומרת בכמה מקומות שהמילה "כל" בלשונה אינה ממש אלה כלשון בני אדם שהכוונה שלהם היא "רוב גדול כמעט מוחלט" אבל לא מוחלט.
באמת כמה בעלי חיים יש מכלל המיניקים שהם מטילים בצים? אחד מתוך מאות. זה אומר שחז"ל דוקא כן הכירו את המציאות.

אגב לא מפריע לי כל כך שהם לא הכירו בדיוק את כל המציאות המדעית הידועה לנו היום, כמו שחז"ל מספרים על משה רבינו בעצמו שפגש את רבי עקיבא ולא הבין את דבריו. משה ידע את הכללים ורבי עקיבא את הפרטים והם יונקים אחד מהשני ואין בזה כל בהלה.

כך גם חז"ל ידעו היטב את הכללים של המציאות שמניקים אינם מטלים בדרך כלל ביצים. וצדקו.

אם יש דבר שאינו ברור לך בדברי - קל לשאול. אני לא מתחייב על תשובה שתניח את דעתך אני יכול לנסות. אם לא מצאת אצלי אולי תמצא אצל אחרים. העיקר הוא שתנסה ותשאל - אולי נצליח.