הכוונה- רבנים

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 11/09/13 03:39 ז בתשרי התשעד

שאלה

הרמח"ל מביא במסילת ישרים את המשל על המבוך שבו ישנם אנשים שעברו כבר את המבוך ולכן יכולים לתת הכוונה לאותם אלה שעדיין עמוק בפנים.

אבל הרי לכל אדם יש מבוך שונה בחיים, איך רב או כל אדם אחר יכול לכוון אותי בהתמודדיות שהוא כלל לא היה שייך אליהן? במיוחד אדם גדול, שההתמודדיות שלו שונות לחלוטין משלי. לחיים ולההתמודדיות של האדם הפשוט אין נגיעה בחיים של אנשים שנקודת הפתיחה שלהם גבוהה בהרבה.

אבל אם הם לא יעזרו, אז מי כן?

תשובה

שלום וברכה,

בשאלתך יש המון אמת. אם נקצין אותה נוכל לערער על כל מוסד הייעוץ והעזרה. הרי כל אדם חווה את חייו באופן שונה מחברו ולפיכך בהגדרה לעולם לא יכול אדם להתייעץ או להיעזר בחברו.

התשובה היא אפוא, כי בכדי לייעץ אין צורך לעבור ממש את כל החוויות של האנשים בעולם. הכשרון הנדרש לייעוץ הוא היכולת להיות מספיק רגיש ועדין כדי להיפתח למצוקות ומקומות של אחרים. לדוגמא, הכשרון הנדרש ממורה איננו רק הידיעות והתובנות שבמוחו אלא גם היכולת להתחבר לתלמידיו ולהעביר להם את המסר באופן שיהיה מובן להם. כך גם לגבי הרב, הוא איננו נדרש ממש לחוות את כל מצוקות האנשים שמתייעצים עמו, אך עליו להיות רגיש ומקשיב בכדי להבין באמת את עומק הצער והמצוקה.

במילים אחרות, ישנם רבנים עם ידיעות עצומות אשר כשרון הייעוץ שלהם מועט כיוון שהם לא באמת מצליחים לחוש את מצוקת הנצרך ולרדת לעומק מקומו באשר הוא שם. לחלופין, ישנם גם אנשים שאינם רבנים וניכנו בכשרון של הבנת מצוקות הזולת.

לסיכום, ישנם רבנים עם עדינות ורגישות נפשית המאפשרת להם להתחבר ממקומם הגובה גם למצוקותיהם של אנשים במקומות נמוכים. כשרון זה מאפשר לרב לייעץ גם בלי שהוא חווה באופן ממשי את מצוקותיו של המתייעץ.

בברכה,
אביאל