היחס לסטיגמות

חדשות כיפה חברים מקשיבים 13/11/01 14:09 כז בחשון התשסב

שאלה

שלום ,שמי אריאל.

רציתי לשמוע את דעתכם באיזה עניין שמציק לי.

מאז גיל צעיר הייתי רגיל ללכת תמיד עם כיפות גדולות כאלו שמכסות את כל הראש.

לא מזמן החלטתי להחליף לכיפה קטנה יותר, לא בגלל שהתקלקלתי או משהו, אלא סתם, כי זה נראה לי יותר יפה ונוח.

אלא שמאז כולם מתייחסים אלי אחרת פתאום. ההורים והרמי"ם חושבים שהתקלקלתי וכועסים עלי, והחברים כבר מתייחסים אלי פחות ברצינות בגלל זה.

כולם שופטים אותי לפי גודל הכיפה שלי, ולא לפי איך שאני באמת. מה לעשות ? איך אפשר להסביר להם שנשארתי בדיוק כמו שאני?

תשובה

שלום לך,
במענה לשאלתך בענין גודל הכיפה והיחס הסטיגמטי של החברה לנידון.
ראשית, ביחס לגודל הכיפה מההיבט ההלכתי – מומלץ לעיין בתשובה שלנו שכבר פורסמה בנידון, בכתובת: https://www.kipa.co.il/noar/q.asp?id=426.

באשר ליחס של הסביבה שלך, ובכן אין ספק כי תגובות שליליות למעבר שלך לכיפה קטנה יותר נובעות מתוך הסתכלות סטיגמטית על אנשים.
לצערנו הרב יש בינינו עדיין לא מעט אנשים (וכנראה שגם אנו כאלה לפעמים!) שכששופטים אדם מתקשים לנתק את המראה החיצוני מכלל האישיות שלו, למרות שבהרבה מקרים ההופעה החיצונית אינה משקפת נכונה את מה שמסתתר מאחוריה. בהרבה מקרים מאנשים כאלו ניתן לשמוע תגובות כמו 'דוקא הוא לא נראה כזה…' או 'סה"כ הוא בסדר, למרות איך שהוא נראה…', וזה כמובן חבל!

אמנם קיימת משמעות להופעה החיצונית, שהרי תוכן פנימי יפה ראוי שיופיע בכלי יפה גם כן, אך זו הוראה על האדם עצמו – שכך עליו לדאוג שיופיע בצורה יפה ומסודרת, אך ההוראה למי שבא לקבוע את יחסו כלפי חבר היא שאל לו להסתכל בקנקן אלא במה שיש בו.

מה יעשה אדם שנפגע מיחס לא נעים של הסביבה כתוצאה מסטיגמה?

ובכן, ראשית הכי חשוב הוא 'לא לקחת ללב'.
אם אתה בטוח בעצמך ואתה שלם עם איך שאתה נראה, בפרט אם הגעת לזה אחרי מחשבה ושיקול דעת, הרי ש'אל יבוש מפני המלעיגים'.
אין להתרגש מתגובות כאלו, ויש לקוות ואף להתפלל להוספת אמת וישרות בקרבנו לבל נשפוט עוד על פי מראה עיניים בלבד.

מעבר לזה, יש לדעת כי 'ניכרים דברי אמת'.
פירושו של דבר, שאם באמת ההופעה החיצונית מטעה ואינה מעידה על תוכן פנימי לקוי, הרי שבסופו של דבר הסביבה, ובפרט זו הקרובה, תבחין בכך, ואף תתן יחס ראוי.
מצבך זה, הוא למעשה מבחן גדול עבורך.
אדרבה, אם אתה סבור שהצעד שלך הוא רק חיצוני ואינו בא מתוך שינוי פנימי לרעה, הרי שיש בפניך אתגר גדול 'להוכיח' את זה לסביבה שלך.
משמעות הדבר היא שבהתנהגותך ובהליכותיך הנעלות אתה יכול להוכיח שניתן להיות בחור טוב מאד למרות שההופעה החיצונית מסתירה זאת.
אינך צריך להרבות בדיבורים ובהסברים, העיקר הם המעשים וההתנהגות שלך. 'מעשיך יקרבוך'!

דוקא מצבך זה מעניק לך הזדמנות להוכיח שאסור להסתכל בקנקן אלא במה שיש בו.
אתה פשוט צריך להוכיח ש'יש בו'… אז שיהיה לך בהצלחה!
רפאל, חברים מקשיבים