היום מתחיל בלילה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 08/11/20 00:03 כא בחשון התשפא

שאלה

שלום רב,

תוכל להסביר לי, לפי התורה, מתי היום מתחיל? כידוע, לפי לוח השנה העברי, היום מתחיל בערב. האם יש הוכחות לכך מהתנ"ך?

אשמח לקבל פסוקים מהתנ"ך.

בתודה וחג חנוכה שמח!

ירדן

תשובה

לשואל שלום

בפסוק החמישי בתורה כתוב "וַֽיְהִי עֶרֶב וַֽיְהִי בֹקֶר יוֹם אֶחָֽד". זאת אומרת שקודם כל ויהי ערב, אחר כך ויהי בוקר, ואז הסתיים היום הראשון. מכאן לומדים ש היממה מתחילה בתחילת הערב ומסתיימת בסוף הצהריים.

זו הדעה המרכזית. ועל פיה נקבעת ההלכה בכל דבר.

כגון במשנה מסכת חולין: "מה יום אחד האמור במעשה בראשית - היום הולך אחר הלילה, אף יום אחד האמור באותו ואת בנו -- היום הולך אחר הלילה".

אך, אציין דעה יחידאית של אחד ממפרשי התורה, רבי שמואל בן מאיר (נכד של רש"י), לפיה היום מתחיל דווקא מן הזריחה: "הבקיר יום ונגמרה לילה, הרי נגמר יום אחד והתחיל יום שני". לפי הרשב"ם צריך לקרוא: 'ויהי ערב', ואז מיד בבוקר נגמר היום הראשון, וכן הלאה. מכאן שהלילה נמשך אחרי היום.

מעניין הוא שבבית המקדש, ההלכות מתייחסות ליום כמתחיל בזריחה. לדוגמא: קרבנות יכולים להתאכּל (שריפת השיריים) עד הבוקר. "נאכלים ליום ולילה".

יתכן לומר, שאולי במציאות של קודש האור קודם לחושך, והוא מואר ממנו.

כל טוב