הזהר

חדשות כיפה הרב חיים בריסק 10/12/12 18:34 כו בכסלו התשעג

שאלה

...מעניין אותי הקבלה ואני רוצה להתחיל לקרוא בזהר....

האם מותר לי?

תשובה

שלום וברכה!

קודם כל מחקתי את שמך ופרטים אישיים שלך כדי לשמור על פרטיותך.

היום, לצערי, התפתחה התופעה, שרבים מרבני ישראל לא רואים אותה בעין יפה, והיא לימודי קבלה לעם. כלומר כל אחד לומד קבלה וזהר בלי שיש לו הכנה מספקת, בלי שהוא למד והכין את עצמו בש"ס ופוסקים וגם במידותיו. הדבר, לשיטתי, מגונה ולא תואמת רוח הפוסקים וגדולי ישראל.

הרמ"א בהלכות תלמוד תורה ביורה דעה ס' רמ"ו מביא דברי הרמב"ם, שעל האדם תחילה ללמוד מקרא, משנה וגמרא ולא להתעסק בשאר החכמות (כאשר הכוונה היא למעשה מרכבה - דברים עמוקים במבנה של עולם המלאכים וכד'. הט"ז והש"ך שם אומרים שזוהי הקבלה) עד שימלא כרסו בבשר ויין, דהיינו בש"ס ופוסקים.
מכאן אנו רואים שעל האדם קודם כל מוטלת החובה ללמוד את הנגלה בצורה רצינית ורק אח"כ להיכנס לקבלה. מה שקובע מי ראוי ללמוד קבלה ומי לא זוהי ההכשרה המקדימה ושליטה בנגלה.

כל זה בלי להתייחס לבעיית לימוד תורה בכלל וקבלה בפרט לאישה. אם לימודי תורה יש מקום להתיר בצורה כזו או אחרת ואפילו אולי לעודד (אך זה דיון בפני עצמו), את לימודי הסוד קשה מאד להתיר.

יוצא למסקנה - עליך להפנות כוחותיך ללמוד של תנ"ך, דברי חז"ל, הלכה, מוסר ומחשבת ישראל ולא להיכנס לקבלה.

בברכה,

חיים בריסק