שאלה
ב"ה
כבוד הרב שלום. לפני זמן מה היה לי ויכוח עם חבר שלי ורציתי לשמוע את דעתך בעניין.
1. האם כל התורה כולה נכתבה "על פי ה' ביד משה" או שידוע שחלקה נכתב מאוחר יותר אן ע"י אדם אחר, (בעיקר "המבין יבין ויידום של הרמב"ן) ?
2. האם עלינו להאמין שלא עבר שום שינוי בתורה, אפילו אות או מילה אחת לאורך כל הדורות? האם זה צריך לשנות (נגיד שאיזה אות נמחקה- אז מה, לעומת פוסקים הלכות על קוצו של יוד)?
3. בוויכוח אני אמרתי שהגמרא מייצגת את העקרונות הרוחניים שניתנו מדור לדור והשתמשו בהם לפי הידע המדעי של אותה תקופה ולכן אסור להרוג כינים בשבת, סוכה עגולה צריכה להיות גדולה יותר ממה שכתוב בגמרא וכו', וחברי אמר שכל מילה שבגמרא היא אמת אפילו דברים שנראים לכאורה סותרים את המדע של היום. רציתי לדעת את דעת הרב בעניין.
4. האם כיהודי עלי להאמין שיש דברים כמו "דיבוק" שדים, קמיעות וכשפים? אישית זה נראה לי כמו שטויות (ונדמה לי שגם הרמב"ם אמר משהו בענייןזה שהקמיעות הם הבל).
מצפה בקוצר רוח לתשובתך,
דוד
תשובה
שלום
1)התורה נכתבה ע"פ ה' ביד משה.
2)התורה לא עברה שום "מקצה שיפורים".
3)לא מחויב שדברים שנאמרו בגמ' ועומדים בסתירה למדע של היום אכן סותרים כי יתכן מאד שבגמ' דיברו על א' ומה שבגמ' היה א' היום זה ג'.
4)עובדה שהחפץ חיים והרב קוק הרב בצרי ועוד הוציאו דיבוק והרב רפאל לוין נתן קמיעות לנשים הרות כסגולה ללידה קלה וכדו'. שדים וכשפים כנראה אינם מצויים.
אייל קרים