שאל את הרב

הגדרת מיהי רבנית 2

חדשות כיפה הרב דב ברקוביץ 28/10/09 15:48 י בחשון התשע

שאלה

בס"ד

תודה רבה לכבוד הרב ברקוביץ',

עיינתי בתשובתך הדומה,תודה.

האם יש מניעה כלשהי לקרוא לאשה העונה להגדרה של "מדריכה בענייני אמונה ומידות האדם",ולצערי התאלמנה, - רבנית?

האישה המדוברת אשת חיל , אם למופת, ומדריכה צדיקה שקירבה ומקרבת נשים מכל קצוות המגזרים, אפילו חרדיות התחזקו בזכות השיעורים שהיא נותנת,ולטענתה איננה אשת רב ולכן איננה רבנית, סליחה על "הפלפול" , אך לעניות דעתי " מגיעה " לה ההגדרה...תודה על סבלנותך

תשובה

שלום מירב,

תודה
א. גם בכינוי "רב" היום יש לפעמים חוסר בהירות. פעם "רב" היה רק מי שהיה מקובל על ציבור מסוים בטור סמכות הילכתית או מי שהייתה לו סמיכה לרבנות אף על פי שלא היה פוסק הלכות אבל היה תלמיד חכם גדול ולימד תורה כל חייו ברמה גבוהה.
היום נוהגים לקרוא בשם "רב" גם כל אדם שמלמד תורה באופן קבוע לקהל של תלמידים, בלי כל קשר לשאלה עם יש לו סמיכה לרבנות או לא, וגם לפעמים בלי קשר לרמת הלימוד שהגיע אליו.
אם כן גם לכינוי "רבנית" הקיימת היום במקומות שונים יש להתייחס באותו אופן. אם מדובר באישה בעלת ידיעות מובהקות בתורה המלמדת קבוצות של נשים באופן קבוע ולא רק במסגרת אישית, והיא מוכרת כבעלת מידות ועומק באמונה המדריכה נשים רבות בכך - נראה לי שאפשר לקרוא לה בהחלט בכינוי "רבנית". אלא שבמקרה שלך יש גם לכבד מאוד את רצון האישה עצמה. אם היא מסיבות משלה, לא חשוב כרגע מה הן, מבקשת שלא יכנו אותה בשם הזה צריך לכבד זאת. אך גם זה בעירבון מוגבל. אם מכירים שהבקשה שלה באה בעיקר מתוך ענוה ויש עניין מיוחד מבחינה ציבורית שהאישה תיקרא "רבנית" יש לעשות זאת, אך לא בפניה.
בברכה, דוב ברקוביץ

דברי תורה לפרשת השבוע

דברי תורה לפרשת השבוע

החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם

✓ נרשמת בהצלחה

כתבות נוספות