הבנת רש"י

חדשות כיפה הרב חגי לונדין 02/12/12 19:08 יח בכסלו התשעג

שאלה

שמעתי שיעור של הרב אורי שרקי שליט"א, והדברים שאני הולך לשאול הם דברים שהבנתי מרש"י ע"פ מה ש(בערך) אמר הרב שרקי:

״וַיִּזְרַח-לוֹ הַשֶּׁמֶשׁ״ (לב, לג).

הירך מסמל את המצוות, על הקשר שלנו עם השם, שאומר הזהר ששס"ה מצוות 'לא תעשה' הן כנגד הגידים שבאדם. ועוד, תכלת, ששקולה כנגד כל המצוות, דומה לים וים דומה לרקיע ורקיע דומה לכסא הכבוד, ר"ת ים, רקיע, כיסא הכבוד - יר"ך.

”ויזרח לו השמש כאשר עבר את פנואל והוא צולע על ירכו”. רש"י: והוא צולע - היה צולע כשזרחה השמש.

דהיינו שבזמן בזמן הגאולה (זריחת השמש) ישראל צולע במצוות (בירכו) .

האם ניתן להביא מפה ראייה שקום המדינה הוא אכן גאולה? שהבנת רש"י הזו היא לאפוקי מאותם הטוענים שאין אנו בתקופת גאולה כיון שאנו רחוקים ממצוות.

תשובה

שלום וברכה

א. כדאי להפנות את השאלה לרב שרקי
ב. אינייודע אם שייך לקרוא לזה 'הוכחה' לכך שמדינת ישראל היא הגאולה (למרות שזה כמובן נכון ממקורת גלויים אחרים, ראה מאמרו של הרב צבי יהודה בסגפר לנתיבות ישראל': 'המדינה כהתקיימות חזון הגאולה'). אולם ללא ספק הרעיון שהרב שרקי אמר על הפסוק משתלב עם מדרשים רבים שעת הגאולה תאופיין במשברים רוחניים קשים בעם ישראל וביניהם גם שמירת מצוות ('דור שבן דוד בא, החוצפא יסגא, בן מורד באביו' וכו')

בברכה חגי