שאל את הרב

הבדלה והסתכלות על הציפורניים.

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 05/03/03 06:34 א באדר ב'

שאלה

שלום

רציתי לדעת מדוע בהבדלה בברכת בורא מאורי האש מסתכלים על אור הנר בציפורניים?

תודה

תשובה

ב"ה



ברכה ושלום.



נוהגים להסתכל בכפות הידיים ובצפרניים כדי לבחון אם יוכל ליהנות מאור הנר.
טעמים רבים נאמרו בהסתכלות זו ואחד מהם הוא שעצם ההסתכלות בצפרניים יש בה כדי לממש את יכולת ההבדלה
בציפורן שנגזזה מער"ש מה גדל וכמה .ומה הפרש יש בין בשר לציפורן.

אני מעתיק לך את דברי השולחן ערוך אורח חיים סימן רצ"ח

סעיף א
מברך על הנר: בורא מאורי האש, אם יש לו וא"צ לחזור אחריו. וה"מ במוצאי שבת, אבל במוצאי יוה"כ י"א שמחזיר אחריו. הגה: מי שאין לו כוס להבדיל, כשרואה האש מברך עליו, וכן הבשמים (טור).

סעיף ב
מצוה מן המובחר לברך על אבוקה. ויש מי שאומר שאם אין לו אבוקה צריך להדליק נר אחר לצורך הבדלה חוץ מהנר המיוחד להאיר בבית. הגה: ונר שיש לו שתי פתילות מיקרי אבוקה (אגודה).

סעיף ג
נוהגים להסתכל בכפות הידים ובצפרנים. הגה: ויש לראות בצפרני יד ימין ולאחוז הכוס ביד שמאל, ויש לכפוף האצבעות לתוך היד שאז רואה בצפרנים עם הכפות בבת אחת ולא יראה פני האצבעות שבפנים (זוהר פ' בראשית ובפ' ויקהל).

סעיף ד
אין מברכין על הנר עד שיאותו לאורו, דהיינו שיהיה סמוך לו בכדי שיוכל להכיר בין מטבע מדינה זו למטבע מדינה אחרת.

סעיף ה
אין מברכין על הנר שלא שבת ממלאכת עבירה, לאפוקי אור שהודלק לחיה ולחולה שכיון שלא הודלק לעבירה מברכין עליו, אבל אם הדליקו אינו ישראל בשבת כיון שאם היה מדליקו ישראל היה עובר, לא שבת ממלאכת עבירה מיקרי. ואין מברכין על אור של עבודת אלילים (טור).










בברכה,




עוזיאל


.






אני מעת

כתבות נוספות