שאלה
אני באה מבית מסורתי ובעלי אתאיסט מוחלט יש לנו ילד בן שנתיים.
מילדות, בעלי צם כל שנה, בשנים האחרונות הוא לא מבין למה צמים, אומר שזה כבר לא "מודרני" וטוען ש"הוא צם בשבילי".
בשנה שעברה, זו היתה השנה הראשונה עם ילד, באמצע הצום הוא הלך לישון, כשאמרתי שיישאר איתי כי קשה לי הוא אמר: "אני אשאר עם הילד, לכי לישון, אבל אני פותח את הצום" מאוד כעסתי אבל שלחתי אותו לישון ונשארתי עם הילד.
השנה, מראש ידעתי שהילד באחריותי הבלעדית ולכן לא כעסתי אך הוא מיום שישי חיפש סיבות לריב איתי, לא הסכים לעשות דברים שגם ביום יום הוא עושה, כמו להאכיל את הילד, או להחליף לו וזה עוד לפני תחילת הצום. אח"כ הלך כמובן לישון והשאיר אותי עם ההכנות ועם הילד והתעורר בסמוך לתחילתו. ביום הצום הוא התעורר בשעה 14:15 (כשהילד התעורר ב9 בבוקר) ושכב בסלון, אמר שמאוד קשה לו, שהוא רעב, צמא, חלש... בערב נכנס שוב "לנוח" בחדרו ובסוף לצאת הצום יצא איתי מהבית לעבר בית הכנסת. כשחזרנו הביתה הוא ממש התהפך והפך מאוד עצבני, דיבר בטלפון עם הוריו וכשניתק היה עוד יותר עצבני (יש לציין כי הם לא צמים וכועסים שהוא כן צם). בצאת הצום נכנס לישון, לא עזר עם הילד בטענה שהוא "לא מרגיש טוב" וכך הסתיים לו יום כיפור.
אני שואלת, מה אני צריכה את זה? כל הצום הייתי עצבנית, לא הספקתי לאכול ארוחה מפסקת כמו שצריך, הוא לא הראה אפילו נכונות לעזור לפני, עשה פשוט דווקא להעניש אותי וגם אחרי זה לא נגמר.
שאלתי היא, האם אני צריכה להכריח אותו לצום ? האם הוא צם בשביל עצמו או גם בעבור הילד ?
תשובה
שלום וברכה
השאלה העדינה והרגישה שאת שואלת קשורה בכלל במערך הזוגי, ואינה קשורה להלכה.
ההכרעה האם לצום או לא לצום היא שאלה שלו. לא שלך. לא הסברת בשאלה מפני מה אתה סבורה כי אם הוא יצום – זה יהיה משהו שאת רוצה בו. בשל כך, לא ברור מתוך השאלה למה את צריכה לשלם מחירים כל כך כבדים על העובדה שהוא צם.
לצום יש משמעות אם הוא נעשה מבחירה של אדם. רבים בעם ישראל צמים מבחירה, גם אם אינם עושים זאת בבית כנסת ולא בקשר מובהק עם קיום מצוות, אולם הם חשים כי הם רוצים להיות חלק ממסורת ישראל, ומהיום המיוחד הזה. אז יש משמעות לצום. אולם צום שנעשה רק בשל מריבות בין בני זוג, וגורם לכך שבן זוג אחד מעניש את השני על כך שהוא כופה אותו לצום – יש צורך לברר מה הטעם בו, ואת לא הסברת טוב מספיק למה בכלל נראה לך שאת צריכה לסבול כדי שהוא יצום.
האם הדברים פותחים לך פתח ?
כל טוב וחג שמח