שאלה
שלום וברכה, יישר כח על העבודה החשובה:)
אני בת 25, ממשפחה מזרחית. אני לא מוצאת את עצמי קשורה למנטליות המזרחית, לא מתחברת אליה כלל ולא רואה את עצמי נשואה לספרדי. שוב, ככלל אין לי שבעיות עם ספרדים, אבל בתור בעל, חשוב לי שמוצאו יהיה אשכנזי, אני מוצאת את עצמי מאד מחוברת למנטליות הזו, מה שקרוי בלשון העם "משתכנזת". חברותיי השדכניות כבר יודעות שאני מחפשת אשכנזי, אבל אנשים שלא ממש מכירים אותי ומשדכים לי, משדכים בד"כ ספרדים, ואני תמיד דוחה את ההצעה. 2
שאלות: 1. האם זהו קריטריון שאני רשאית לבחור, כמו שיש בחורות שסולדות מבחורים לא גבוהים או לא מספיק דתיים, או שמא אני בררנית מדיי?
2. האם לומר למשדכים שאני מעוניינת באשכנזי בלבד או שזה נשמע פוגע?
תודה רבה רבה!
תשובה
שלום וברכה!
ראשית זכותך המלאה לחפש בחור שאיתו תוכלי לבנות בית נאמן בישראל. אחד מהדברים החשובים לבנית הבית ויצירת קשר הדוק בברית הנישואין הוא התאמה מנטלית. לכן חיפוש אחר בחור עם מנטליות אשכנזית לא נחשב לבררנות, העיקר שתהיה מודעת לכך שאף פעם לא תמצאי דמות התואמת 100% את הסטראוטיפ שבנית לעצמך. "נסיכים על סוס לבן" לא קיימים. כפי שאני מתרשם משאלתך יש לך מודעות לענין זה.
מצד שני מטליות אשכנזית אין הכוונה אשכנזי ע"פ העדה והמוצא. הרי יש בחורים ספרדים שהם מנטלית אשכנזים יותר מהרבה אשכנזים מהבית. את צריכה לשאול את עצמך האם את לא רוצה מנטליות ספרדית או את לא רוצה ספרדי ויש הבדל ענק בין שני הדברים. אם את לא רוצה ספרדי גם אם מדובר בבחור בעל מנטליות אשכנזית, אז באמת אין זה דבר ראוי. אך אם את מעוניינת במנטליות אשכנזית, אז, כפי שכבר כתבתי, זכותך המלאה.
לכן נראה לי הדבר הכי נכון הוא לתאר לשדכנים את האופי המנטלי שאת מחפשת בלי להתעקש על העדה.
יהי רצון שתמצאי במהרה חתן המתאים לך שאיתו תבני בית נאמן בישראל.
בברכה,
חיים דב בריסק