דתיים- חלוניים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 22/04/02 06:19 י באייר התשסב

שאלה

האם מותר להיות אם אנשים מחללי שבת?

עם חילונים גמורים?

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום,

אינני מבין מה כוונת השאלה "להיות עם" אנשים מחללי שבת. בודאי שכואב עד מאוד כל מעשה של כל יהודי - דתי או חילוני – שמחלל את השבת בשוגג או במזיד. מטרת השבת היא "לחזור לעצמנו" – לנוח מבחינה רוחנית וגופנית כאחד. ואם יהודי דתי או חילוני חילל שבת בשוגג או במזיד זה כואב כאב פנימי אך בודאי שאפשר להיות איתו או לשהות במחיצתו. ואעתיק לך את דבריו של גדול רבני זמננו ר' יוסף חיים זצ"ל המכונה בן איש חי, בספרו "עוד יוסף חי" דרשות על פרשת השבוע, פרשת המדבר שנכתב לפני כ 120(!) שנה בבגדד: "והנה עתה אנחנו רואים באנשי אירופא, אע"פ שיש בהם רבים שהם מתערבים עם נוכרים גדולי הארץ ואוכלים ושותים עימהם ועושים חילול שבת כמותם עכ"נ אין רוצים להסיר מהם שם יהודי ואין פושטים מעליהם כבוד היהדות ואין נחשב אצלהם שם יהודי לחרפה ח"ו … והם אוחזים בשם יהודי ומחזיקים בו בשתי ידיים ושמרים אותו לזרעם ולזרע זרעם לנצח, ויש שני עדים מעידים על דבר זה: 1) ברית המלה שמלים את בניהם לשמונה ימים כאשר ציווה ה'. 2) אין נושאים אלא מבנות ישראל היהודיות … הרי בזה נתברר שהם מוקירים ומיקרים של היהדות ועודם דבוקים באבותם אברהם יצחק ויעקב. על כן אמרתי לך יש ויש לאותם אנשי אירופא שאתה מגנה דבר טוב ושבח ביהדות ולא כפי שדברת עליהם דברי גנאי ובאמת כאשר תשכיל תמצא בהם זכויות גדולות וסנוגריא עצומה ובזה השבת השתבח בלעם בנבואתו ואמר הן עם לבדד ישכון ובגויים לא יתחשב – שכולנו עם אחד יחיד ומיוחד".

בברכה,

עוזיאל