דעת רבינו ז"ל על חלומות

חדשות כיפה הרב חיים רטיג 26/08/13 15:35 כ באלול התשעג

שאלה

שבוע טוב, מאחל ש"יפוצו מעינותיך חוצה".

היה לי חלום בשבת קודש הזה פרשת כי תבוא, שאני נמצא בציון רבינו ז"ל בתוך "קרבנים" בינוניים וחשוכים, והתחלתי לחפש איפה "תיקון הכללי", אך עד שמצאתי את זה בסידור שהיה לי, והיה שמה סידור עם תפילות - לכל יום תפילה אחרת של תיקון הכללי. ובסוף לא מצאתי את התיקון הכללי לראש השנה, ולא הספקתי להתפלל עם מניין התיקון שגילה רבינו, אבל מצאתי שם בסידור תיקון הכללי עם קצת שגיאות בהתחלה, והתחלתי להתפלל עם הזיכרון (ולא יכלתי לזכור ולהתחיל להתפלל עם הזיכרון עד שמצאתי את ההתחלה) והיה שם שגיאה במקום "מכתם לדוד שמרני ק-ל כי חסיתי בך" משהו כמו "כי חסיתי בכעקא" אבל נזכרתי ולא טעיתי ואמרתי "בך" והתחלתי להתפלל כבר ביחיד אחרי שכולם סיימו ויצאו ונכבה האור והיה שם חושך עוד יותר לגמרי, אבל המשכתי, ועבר זמן ונסתיים החלום (ולא אמרתי הבקשות של רבי נתן בחלום כי לא הספקתי). מה דעת רבינו על חלומות כאלה ומה הפשר של החלום?

כתיבה וחתימה טובה.

תשובה

שלום רב,
אני חושב שטוב וראוי לחלום חלומות קודש כאלה. ברור שהנשמה שלך מחוברת היטב לדברי רבינו ר' נחמן מברסלב, ולכן, גם בחלום הלילה אתה מתפלל. הרב קוק כותב כי יש תפילה מתמדת של הנשמה. עם זאת לדעתי עלינו לחלום חלומות נוספים, על בית המקדש הבנוי, על עבודת הכהנים ושירת הלווים, על התורה שהיא עיקר, יש פעמים שאדם לומד תורה גם מתוך חלום. העולם הרוחני צריך להיות כללי מאוד, הכולל תורה ומצוות, מקדש ומשיח, קדושת ארץ ישראל וקדושת העם, החיבור ביניהם והגילויים של הקדושה בזמן במקום ובאדם. הרב נריה קודם מותו קרא בקול שקדושה הוא מבקש, וקדושה מתגלה בהרבה אופנים ואת כולם צריך לדרוש.
כל טוב,
חיים רטיג, ישיבת בינות רעננה.